Vernieuwde erfgoedwandeling Jules Vits in Melle

ErfgoedApp-wandeling rond beeldhouwer Jules Vits in een nieuw kleedje

Ter gelegenheid van Erfgoeddag werd de bestaande ErfgoedApp-wandeling rond beeldhouwer Jules Vits in een nieuw kleedje gestoken. Onderweg krijg je nu meer informatie over de kunstwerken en een heleboel extra foto’s. De wandeling is 3 km lang en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Je start en eindigt aan het Gemeentelijk Museum, Archief en Documentatiecentrum.

Beeldhouwer Jules Vits volgde les aan de Koninklijke Academie voor Teken, Beeldhouw- en Bouwkunde te Gent, zijn studiejaren werden bekroond met een gouden medaille. Toen hij afgestudeerd was, ging hij een tijdje werken in het atelier van Aloïs De Beule. Tot aan de Eerste Wereldoorlog vervaardigde Vits portretbustes, reli ëfs en vooral hoogstaand religieus beeldhouwwerk waaronder een ‘Kruisweg met 153 personages’ voor de Kerk van Melle. Later vervaardigde hij ook funeraire monumenten, portretten en elementen die konden ingepast worden bij woningbouw. Tijdens het interbellum maakte hij ook talrijke oorlogsgedenktekens. Reeds in 1922 werd een monument van zijn hand onthuld in Geraardsbergen. In zijn thuisdorp hangt er een gedenkplaat voor de gesneuvelden tegen de kerkgevel, maar ook in Zottegem, Aarsele (Tielt) en in Achel (Hamont-Achel) staan oorlogsmonumenten van Vits. In Gent kreeg hij de opdracht voor het ontwerp van de beeldengroep voor de poortomlijsting van de Leopoldskazerne. Zijn stijl is moeilijk eenduidig te defini ëren; in zijn werk zitten zowel elementen uit de neogotiek, de art nouveau, de art deco en het monumentaal realisme. Een thema dat vaak terugkwam in zijn werk zijn dieren.