Gaan de drie bekende restaurants in Zwalm opnieuw open op 8 mei?

De Zwalmmolen, De Mechelse koekoek en Ter Biestmolen

De aankondiging dat de drie bekende restaurants, De Zwalmmolen, Mechelse koekoek en Ter Biestmolen failliet verklaard werden sloeg in als een bom. De restaurants zijn gelegen op de mooiste plekjes van Zwalm en zijn ook ver buiten Zwalm bekend bij het grote publiek.

Sociale  media ontploften om de uitbater Peter De Deken een hart onder de riem te steken. Corona zou dus ook dit op zijn geweten hebben, of toch niet?

Vreemd dan dat de uitbater begin april zijn kat stuurde naar de rechtbank van Oudenaarde voor de behandeling van de faillissementen.

Hoe de zaak juist in mekaar zit, vroeg ik mij af.

De gebouwen zijn geen eigendom van de bedoelde vennootschappen en zijn dus ook gevrijwaard van het faillissement. De eigendom daarvan is in handen van Peter DD, via een andere vennootschap. Ook de inboedel van de gefailleerde restaurants is daarin ondergebracht. Dus zijn enkel de uitbatingen over kop gegaan, namelijk de genoemde restaurants.

“Precies daarom kunnen de drie restaurants op 8 mei gewoon open gaan” zegt curator Koen Vander Stuyft.

Dit kan natuurlijk als er nieuwe uitbaters voor de verschillende locaties worden gevonden. Dit kan uiteraard Peter DD zelf zijn via een nieuwe of bestaande vennootschap.

“Ik ben dus ook niet op zoek naar een overnemer” aldus Vander Stuyft.

 

“Een sterfhuisconstructie” beweert advocaat Maarten Blondeel.

Het Advocatenkantoor staat 2 schuldeisers van de betrokken restaurants bij.

Maarten Blondeel vertelt mij het volgende :

“Sommige schulden aan de leveranciers lopen op tot meer dan  â‚¬ 20.000,00 en dateren reeds van ruim voor de corona-periode.

De zaakvoerder blijkt onbereikbaar en laat keer op keer verstek gaan op de rechtbank.

Bovendien blijkt nu dat er een schuld bestaat van meer dan  â‚¬ 200.000,00 aan de overheid.   Dit is ongehoord en mijns inziens een zware fout in hoofde van de zaakvoerder.

Aldus worden de lasten overgeheveld naar de belastingbetaler en de onbetaalde leveranciers en verdwijnen de winsten in de zakken van de zaakvoerder”.

Dit systeem is ook schadelijk voor andere horecazaken in de omgeving omdat zij verplicht zijn de juiste prijzen aan te rekenen voor de maaltijden en dranken terwijl hier volledige bedragen verdwijnen voor fiscus, sociale zekerheid, BTW enzoverder”.

Voor alle duidelijkheid, een sterfhuisconstructie betekent hier dat de drie vennootschappen ‘lege’ vennootschappen zijn, met andere woorden, zonder activa want die zijn ondergebracht in een andere vennootschap. Enkel de schulden worden meegedragen, waarna het failliet op een schoteltje wordt aangeboden aan de rechtbank.

Aldus is de belastingbetaler, de burger, jij en ik, mede slachtoffer van zo een constructie en is er van Corona geen sprake”.

“Benieuwd hoe de rechtbank zal omgaan met dit faillissement en of zij zal toelaten dat dergelijke praktijken ongestraft kunnen worden verdergezet”, fulmineert Maarten Blondeel.

We kijken dan ook uit naar 8 mei of we zullen kunnen genieten van een koffie en een taartje op de terrassen van één van de restaurants.

Wordt zeker vervolgd.