Heel wat overlast op het Rijdtdomein in Brakel

Er zijn heel wat meldingen van overlast in onze contreien. Dit is niet alleen in Zwalm zo maar ook in Brakel zijn er immense problemen.

Gisteren konden we dit zelf vaststellen toen we met de burgemeester en schepen naar de nieuwe speeltuigen gingen kijken op het Rijdtdomein.   Buurtbewoners uit de Meerbeekstraat zijn niet te spreken over wat er allemaal gebeurt rond onder meer het skatepark. Er wordt o.m. geklaagd over de luide muziek. De politie komt dan eens eventjes kijken horen we en als deze weg zijn begint alles opnieuw.

Op de laatste gemeenteraad werden hierover vragen gesteld door de oppositie.

Meldingen en berichten van overlast aan de Rijdt duiken de laatste tijd terug op. Veronique Lenvain  (Vlaams Belang) stelde een vraag aan de meerderheid hierover tijdens de gemeenteraad van 26 april 2021.

Niet wegkijken

Veronique Lenvain: “We kregen verschillende berichten over het verhandelen van drugs, zuip- en vechtpartijen en geluidsoverlast op het Rijdtdomein. De ziekenwagen heeft op 5 dagen tijd 2 maal moeten langs komen   voor extreem dronkenschap. Telkens waren het jongeren die gebruik maakten van sterke alcoholische dranken. Bij 2 tienermeisjes was het zo erg dat de ziekenwagen werd opgebeld door voorbijgangers. Gelukkig   bleef dit   zonder zware gevolgen.  Het antwoord van de meerderheid was duidelijk: men wist van de meldingen maar minimaliseerde meteen de problemen.” Veronique Lenvain vroeg dan ook naar een stand van zaken en naar concrete oplossingen om deze problemen eindelijk aan te pakken.

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer antwoordde: “. We zijn allemaal jong geweest en we moeten meer verdraagzaam zijn tegenover de jongeren.”

Veronique Lenvain: “ Klopt, maar plezier maken en de orde verstoren is wel een wereld van verschil. De jongeren die komen voor hun plezier mogen daarvan de dupe niet worden! Voor alle duidelijkheid het Vlaams Belang heeft er geen probleem mee dat deze hangjongeren een plaats hebben waar ze ook een vorm van privacy hebben maar dan met toezicht, sociale controle en met respect voor de buurt. Geen gemakkelijke mix maar toch van bijzonder belang. Ondanks deze vreemde houding werd toch beloofd dat er extra toezicht zal zijn op het Rijdtdomein. Hopelijk gaat dit leiden   tot het einde van de overlast. Besturen betekent niet de problemen minimaliseren.

Het valt op dat de meerderheid de problemen blijft minimaliseren en zelfs ontkennen, “Open VLD beweerde voor de verkiezingen te willen inzetten op veiligheid”, maar dat waren duidelijk loze beloftes. Als er problemen zijn, worden deze door de meerderheid weggewuifd. Het is duidelijk: voor Open VLD is besturen gewoon de problemen minimaliseren, de kop in het zand steken en alleen de pluimen op eigen hoed steken.”

Geen parktoezichter meer

Hedwin De Clercq van Vooruit wil eveneens meer toezicht. Hedwin De Clercq: “We hadden sinds een kleine twee jaar een parktoezichter op de Rijdt en die man deed prachtig werk. Hij was steeds ter plaatse zowel ’s nachts als overdag en de Rijdt lag er mooi bij. Er was veel minder afval, geen papier ,geen kapot geslagen flessen en minder vandalisme omdat ze wisten dat er controle was.
Wat blijkt nu ,die man werd ontslagen en zijn taken worden overgenomen door de nieuwe ambtenaar die GAS- boetes zal uitschrijven .
Geen probleem dat zo iemand werd aangeworven om de orde te handhaven maar gaat die man ook  controleren als het de spuigaten uitloopt. Hier gaat het bestuur opnieuw een dwaze beslissing nemen zonder daar ook maar een woord over te zeggen op de gemeenteraad !
Eind december 2020 kreeg de wachter van dienst een brief waar in vermeld stond dat in januari zijn contract opzegbaar was zonder verdere uitleg. Die man ondertekende dat zonder argwaan te hebben met als resultaat dat hij onlangs een ontslagbrief kreeg   met dank voor bewezen diensten.
Echte schande  want men wist toen al dat de GAS-ambtenaar zijn taken zou overnemen. Mensen en die het goed deden worden zonder enige reden of uitleg ontslagen! Actueel zien we foto’s passeren op FB waar stuk geslagen flessen op de Rijdt rondslingeren en dat waar heel veel kinderen vertoeven ! ”

 

Speeltuin voor de kleintjes

Gisteren werd het speelplein bezocht waar nieuwe toestellen werden geplaatst. We waren nog maar eventjes weg en er doken reeds foto’s op sociale media op waar jongeren de nieuwe toestellen allemaal inpalmden. Dergelijke toestellen zijn gemaakt voor de kleuters en de kinderen van de lagere school maar zijn niet bedoeld voor pubers van 14-17 jaar.

Een bewoner van de Meerbeekstraat merkte op dat de vuiligheid die wordt achtergelaten enorm is. Het is te vies om dit hier te beschrijven en in detail te gaan. .

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer ging gisteren in dialoog met de tientallen skaters die gisteren verzamelden rond het park om hun te wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Voorlopig voor de sporthal  

In afwachting van de bouw van het zwembad zal het skatepark verhuizen naar de voorzijde van de sporthal want daar is meer sociale controle.

Brakel besteedt 300.000 euro   of meer om een nieuw skatepark te bouwen maar vraag is waar dit zal worden gebouwd. In sommige gemeenten werkt men met tijdsloten om de massale toestroom  van skaters en de toenemende overlast tegen te werken.

 

X