Vaccinatiecentra Wetteren en Wachtebeke draaien op volle toeren

Doelgroep 65+ afgerond voor eerste vaccinatie

In de week van 3 mei kon het team van Eerstelijnszone Scheldekracht en de vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke tevreden een hoofdstuk afsluiten. Alle 65-plussers kregen al de kans om een eerste dosis van het vaccin tegen het coronavirus af te halen.
Velen onder hen deden dat ook: meer dan 95% van de 65-plussers in ELZ Scheldekracht haalde ook de eerste vaccinatie. ELZ Scheldekracht scoort net iets beter dan het Vlaams gemiddelde. Ook de totale vaccinatiegraad ligt in ELZ Scheldekracht iets hoger: 42% van de volwassen bevolking kon al gevaccineerd worden, tegenover een Vlaams gemiddelde van 39%.
‘Onze dank gaat uit naar iedereen die bereid was zich te laten vaccineren’, zegt Sanne Vandromme, programmamanager van ELZ Scheldekracht. ‘Dit zet ons op weg om bij alle lagen van de bevolking een hoge vaccinatiegraad te halen. Dat is de enige uitweg uit de coronacrisis.’
Als iemand ouder dan 65 toch nog geen uitnodiging voor het vaccin zou gekregen hebben, meldt die dat best aan de huisarts.

De centra draaien op volle toeren
Op donderdag 6 mei was het vaccinatiecentrum van Wachtebeke ook voor een eerste keer 12 uur open. De vier lijnen van het centrum waren die dag samen goed voor zo’n 1177 vaccinaties. Diezelfde week waren de vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke ook op zaterdag open. Deze lange openingsdagen en zaterdagopeningen doen zich de komende weken vaker voor.
De centra kunnen meer en langere dagen open zijn, omdat ze ook meer vaccins toebedeeld krijgen.
‘Wij krijgen soms de vraag waarom we niet vaker open zijn’, zegt Vandromme, ‘omdat we dan meer mensen zouden kunnen vaccineren. Feit is dat wij elk vaccin toedienen dat we geleverd krijgen. De enige reden waarom onze centra soms gesloten zijn, is omdat we niet meer vaccins hebben om toe te delen. Onze centra kunnen nu vaker en langer open zijn, omdat we meer vaccins krijgen.’ De campagne komt dus wel degelijk op kruissnelheid.
De cijfers van de leveringen spreken voor zich: in de maanden februari en maart samen, kreeg ELZ Scheldekracht voor de vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke samen zo’n 10.000 vaccins. Voor de week van 3 mei alleen kreeg de zone bijna evenveel, enkel om die ene week toe te dienen.
‘We zien de omvang van de leveringen inderdaad gestaag toenemen. Zeker nu is dat nodig, nu ook meer en meer mensen langskomen voor de tweede vaccinatie. We kunnen blijven uitnodigen voor een eerste vaccinatie en zetten nu volop in op de risicopati ënten’, vult Vandromme aan.
De centra zijn bovendien klaar om nog meer op te schalen. Met elk vier lijnen kunnen ze zo’n 120 vaccins per uur zetten. Dankzij de vele medewerkers, waaronder ook een groot aantal vrijwilligers, kunnen de lange dagen en weken mogelijk maken.