Horebeke krijgt nieuw uitzicht

In het kader van de geplande rioleringswerken op het Kerkplein voorziet de Gemeente Horebeke de komende jaren in de heraanleg van het Kerkplein.
Een buitenkans om de inwoners van Horebeke te betrekken bij deze plannen.
Enkele maanden geleden deed Groen Horebeke daarom via de pers een oproep aan de inwoners hoe zij de geplande heraanleg van het Kerkplein van Sint-Maria Horebeke graag zouden uitgevoerd zien.

“Wij deden dit omdat, in tegenstelling tot ons gemeentebestuur, wij wel vinden dat zo een project dat toch voor enkele decennia het karakter van onze gemeente zal bepalen, mee beslist dient te worden door de inwoners”, verklaarde Filip Hebbrecht van Groen Horebeke het initiatief toen.

“Er zijn in Horebeke ongetwijfeld heel wat mensen met kennis over mobiliteit, openbaar groen of erfgoed. Tenslotte zijn het de inwoners die de komende decennia als eerste gebruik zullen maken van het Kerkplein.”

Dat er inwoners waren die inderdaad mee wensten te denken, bleek uit de oproep van Groen Horebeke. “De toegestuurde idee ën bundelden we en lieten we door landschapsarchitect Johan Carrijn uittekenen”, pikt Florian Vande Walle van Groen Horebeke in. “Het uiteindelijke ontwerp denkt out-of-the-box en vooral ook aan de lange termijn. Zo een belangrijke aanleg bepaalt namelijk het dorpsgezicht voor vele tientallen jaren. Niet alles zal dus onmiddellijk uitvoerbaar zijn omdat bijvoorbeeld ook het kerkhof zelf erin verwerkt zit.”

In het plan komt de bewoner op de eerste plaats. ”Leefbare dorpskernen zijn namelijk kernen waar mensen graag wonen, zich op een veilige en gezonde manier kunnen verplaatsen, verbinding zoeken en vinden bij elkaar en waar uiteindelijk ook de lokale economie beter van wordt”, gaat Filip Hebbrecht verder.

Bovendien is het Kerkplein van Sint-Maria-Horebeke ook beschermd door Erfgoed Vlaanderen. We hielden bij de opmaak van het plan vanzelfsprekend rekening met de historische waarde van het plein”, besluit Florian Vande Walle.

“Het vraagt dus zeker ook een politieke keuze om de aanleg van het plein als een meerjarenproject te zien, met de heraanleg van het plein zelf als eerste realisatie.”

Hoe het plein er uiteindelijk volgens de toegestuurde idee ën uitziet stellen we graag aan u, de pers, voor op zaterdag 15 mei 2021 om 10.30 uur aan het Kerkplein in Sint-Maria-Horebeke.

Vice-premier Petra De Sutter (Groen) gaat daarbij via een Facebook Live in gesprek met de architect Johan Carrijn. Op die manier kunnen ook geïnteresseerde inwoners coronaveilig meevolgen hoe hun idee in een plan gegoten werd.

Gelieve uw aanwezigheid al dan niet via mail te bevestigen. U kan vanzelfsprekend ook volgen via de Facebook Live (https://fb.me/e/2usb9HwJZ) Na de persvoorstelling kan je het plan   met begeleidende tekst en een realistisch panoramabeeld doorgestuurd krijgen.

X