Wandeling Halve Maanroute krijgt 5 sterren

Herbeleef WOII in Gijzenzele

halvemaan bos

De Heemkundige Kring ‘Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil’ tekende een aantal jaren geleden de wandeling ‘Halve Maanroute’ uit. Tot groot genoegen van Het Gijzels Genootschap hebben veel wandelaars de Halve Maanroute al komen afstappen. Van ‘Route You’ kreeg de Heemkundige Kring een lovende recensie met 5 sterren, de wandeling ‘Halve Maanroute’, een echte aanrader. Een appreciatie die kan tellen. De wandelroute is ook via ‘Wikiloc’ beschikbaar. 7724 bezoekers klikten de link al aan: http://www.gijzenzele.be/toerisme-in-gijzel, kies ‘wandeling de halve maanroute’.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Sinds de start van de coronapandemie hebben velen het wandelen herontdekt. Goed nieuws voor ons aller gezondheid. Er bestaat een natuurlijk, volledig gratis en een veel te weinig gebruikt geneesmiddel: wandelen. Laat dit een aansporing zijn om de wandelschoenen aan te trekken. Kom ook eens in Gijzenzele de ‘Halve Maanroute ontdekken’. Veel wandelplezier. En bovendien krijg je een stuk geschiedenis over WOII.   De startplaats van de Halve Maanroute kreeg een nieuwe bestemming, het Sint — Bavopleintje Gijzenzele, een ideale parkeerplaats. Er valt veel te zien. We kunnen de ‘Halve Maanroute’ samenvatten in vier woorden: bewonder, ontdek, geniet en beleef. Neem deze geboden gerust aan als een gouden raad en geniet van deze authentieke wandelroute in Gijzenzele.

Herbeleef WO II in Gijzenzele. Er zijn nog heel wat sporen te vinden die herinneren aan WO II, een donkere periode uit de wereldgeschiedenis. Je kunt heel wat bijleren en in het spoor treden van WO II. In het pittoreske Gijzenzele slingert de Halve Maanroute langs voet- en autoluwe wegen. De acht plaatselijke bunkers blijven als stille getuigen na de Slag om Gijzenzele tijdens de meidagen 1940. Langs het parcours werden panelen aangebracht met informatie over de bloedige strijd in Gijzenzele en het naburige Kwatrecht. Het ‘Gijselveld’ vormde in mei 1940 het strijdtoneel van het 5 de linieregiment. Er speelden zich heel wat gruwelijke taferelen af waarbij vele slachtoffers vielen. De Duitse aanvaller werd er drie dagen tegengehouden. De ongeveer 8,5 km lange wandeltocht leidt je door het slagveld van Gijzenzele waar tijdens de meidagen in 1940 26 Belgische soldaten en 279 Duitse soldaten sneuvelden. Gijzenzele en Kwatrecht maakten deel uit van de verdedigingslinie die vanaf de Bovenschelde te Kwatrecht tot aan de Leie bij Astene vijandelijke aanvallen moest afweren. De slag om Gijzenzele en Kwatrecht staat bekend als één van de hardnekkigste veldslagen van WO II. Uit de verslaggeving van majoor en commandant Desprets blijkt de afschuwelijke gruwel. Dat er hevig werd gevochten, blijkt uit het naslagwerk ‘Slechts drie dagen hebben de kanonnen gebulderd’. De bewoners van Gijzenzele en Kwatrecht moesten vluchten voor het geweld. Pas toen van hogerhand het bevel kwam zich terug te trekken, verlieten de vijfde en zesde linie de stellingen van het ‘Bruggenhoofd Gent’. Eigenlijk kreeg de Slag om Gijzenzele en de heroïsche strijd van de Belgische soldaten te weinig aandacht in de geschiedenisboeken. De Halve Maanroute houdt verband met de bunkers en de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt ook langs de Av 10 of molenbunker waar zeer zwaar werd gevochten en het Halve Maanbos, het zwaartepunt van de bloedige slag van Gijzenzele. Halfweg de Gijzenzelestraat werd een knuppelpad aangelegd dat verbinding geeft met een bestaand knuppelpad dat leidt naar de A 36 bunker in de Kerkstraat. Er zijn tekstpanelen aan Sint-Bavo, Kerkstraat, , de Langestraat (frontzone Kwatrecht/Gijzenzele), Brielstraat de Molenbunker, Gijzenzelestraat en de A36 in de Kerkstraat, GC De Mannekensschool (Schoolstraat   19). Het parcours is volledig bewegwijzerd.   Reporter 17

route via route you:  https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4070726/wandelroute/halvemaanroute