Herzelenaar Tom Burms fietste op 4 dagen 1000 km ten voordele van Kom Op Tegen Kanker.

Herzelenaar Tom Burms fietste afgelopen weekend zomaar eventjes 1000 km voor het goede doel en dat verdeeld over 4 dagen. Hemelvaart is traditioneel   “het” fietsweekend voor Kom Op Tegen Kanker. Normaal wordt er gefietst in grote peletons onder begeleiding van politie, seingevers op de moto en wegkapiteins op de fiets. Maar covid-19 gooit al twee jaar na elkaar roet in het eten. Tom liet het echter niet aan zijn hart komen en besliste dan maar om op zichzelf de 1000 km te fietsen. Elke dag dus 250 km in het zadel. Tom is echter niet aan zijn proefstuk want hij rijdt al voor de vijfde keer deze meerdaagse. Het begon allemaal in 2003 toen de verschrikkelijke ziekte toesloeg in de familie van Tom. De mama van Tom kreeg af te rekenen met borstkanker en ook zijn twee tantes werden niet gespaard. Jammer genoeg overleefden de zussen het niet en ook de opa van Tom kwam door kanker te overlijden. Gelukkig gaat het super goed met de mama van Tom. Dit was voor hem dan ook het signaal om hier tegen iets te doen. Geld inzamelen om onderzoeken te kunnen doen en op deze manier mee te helpen aan het bestrijden van deze verschrikkelijke ziekte is en blijft het doel van de Herzelenaar. Tom reed zijn eerste KOTK rit in 2017. Vorig jaar nog reed hij ook al 24 uur op de rollen en liet zich hierbij sponseren voor KOTK. Het bracht maar liefst 4000 euro op. Met zijn acties haalde Tom tot op heden maar liefst 25000 euro op.  E én van die acties is ondermeer   een mattetaarten verkoop. Dit alles ging integraal naar KOTK.

Dit jaar waren de weersvoorspellingen onze KOTK fietsers niet erg goed gezind en dat heeft Tom ook ondervonden. Op dag 1 reed hij in de voormiddag de lus Oost-Vlaanderen Noord van 125 km die netjes was uitgepijld door de organisatie. In de namiddag werd het wat fietsen in de richting waar de minste regen werd voorspeld, om uiteindelijk aan 250 km te geraken.

Op dag 2 stond Roubaix op het programma. Met vanuit Roubaix nog een mooie lus door de Henegouwse regio stonden er alweer 250 km op de teller. Dag 3 werd een rit naar Diksmuide, Ieper, De Panne, Oostende, Brugge en via Gent terug naar Herzele en dat in helse weersomstandigheden. De laatste dag werd nog een speciale. Tom werd uitgenodigd door enkele wegkapiteins van KOTK, die hem een escorte gaven naar Boom en Mechelen. Vanuit Mechelen reed Tom terug naar huis met een vriend om zo zijn slotkilometers af te haspelen. Het werd voor Tom nog een zware avond. Want samen met het einde van Toms vierdaagse kwam ook het leven van een 36-jarige vriend ten einde. Een half uurtje na Toms aankomst in Herzele overleed zijn goede vriend Gert Van Melkebeke aan de gevolgen van hartkanker. Hij laat een pasgeboren dochtertje, een pluszoon en een verloofde achter. Tom en Gert reden uiteindelijk blijkbaar samen naar het einde.

Met deze actie wil Tom Burms het belang van onderzoek naar kanker nog eens in de spotlight brengen. Niet alleen vandaag of deze week, maar vooral voor altijd. Samen de ziekte klein krijgen is het motto en het doel van Tom en van vele andere fietsers die het afgelopen weekend uren in het zadel zaten. Petje af voor deze grote meneer uit Herzele.

DCIM100GOPROG2178884.JPG
DCIM100GOPROG2188900.JPG
DCIM100GOPROG2218924.JPG