©Groen Oudenaarde - zitbankenactie Groen

Oudenaardist wil duidelijk meer zitbanken

‘De voorbije maanden waren voor veel mensen moeilijk, we moesten sociale contacten missen’ licht Groen-raadslid Elisabeth Meuleman toe. ‘Toch was er een lichtpuntje : we gingen met zijn allen wandelen en genoten van de natuur in onze buurt.  Daarbij stelden verschillende mensen ons de vraag: waarom zijn er niet meer zitbanken langs Oudenaardse wegen en wandelpaden? Wij besloten daarom de Oudenaardisten via postkaartjes te bevragen : moeten er zitbanken bijkomen, en wat is voor jou het ideale plekje? Mensen konden hun suggesties doormailen.’

‘De reacties waren overweldigend,’ vervolgt het Groen-raadslid. ‘We kregen bijna 120 mailtjes binnen. Heel wat mensen deden ons zelfs meer dan één voorstel voor een locatie. Velen voegden ook plannetjes, coördinaten en/of foto’s toe om hun ideale plaats voor een zitbank aan te duiden. We bundelden alle reacties.’

‘Met voorsprong op één, gesuggereerd door 33 verschillende personen, is de vraag naar extra banken langs de Schelde. Maar dan niet enkel in het centrum zelf maar ook in de deelgemeenten, van Melden tot Welden. Op nummer twee staan banken in het Spei, gesuggereerd door 11 verschillende personen, ook met picknicktafels bij. Het is inderdaad vreemd dat daar geen enkele zitbank te vinden is.’

Ontmoetingsplaatsen en rustpunten

Er is ook vraag naar bankjes als ontmoetingsplaats voor de buurt, bijvoorbeeld aan het woonzorgcentrum de Scheldekant of op het Prosper De Maeghtplein in Eine, op het Sompelplein, Vijverweide, Tuinwijk (met picknicktafel), de witte wijk in Bevere (Korenbloemlaan), “het grootste groenparkje van de Abdijsteeg te Ename”, in de wijk Hamstraat / Den Bulk in Nederename, of voor de kerkmuur in Melden en de kerk van Heurne en van Eine.

Ook banken als rustpunten tijdens wandelingen door het mooie Oudenaardse landschap zijn gegeerd. Bijvoorbeeld op de kouters van Mullem en Heurne, langs de kerkwegels in Welden, onder of bij de Ommelozen boom in Edelare, in Mater bij de Tissenhovemolen (met picknickbank), langs de Vijfweg, de Zoetebeekweg, langs de trage wegen op de kouters van Edelare en Volkegem, langs de Rooigembeek, in en/of aan de rand van Ename-, Volkegem- en Koppenbergbos, de Reytmeersen en ter hoogte van mooie uitzichtspunten in Heurne, Mater, Ename of Leupegem.

Totaalplan

We kregen ook creatieve idee ën in onze mailbox. Zo stelde iemand voor om zitbanken te laten sponsoren of ‘adopteren’ door inwoners. De zitbanken hoeven ook niet altijd op dezelfde klassieke manier gemaakt te zijn. Lokale ontwerpers en ondernemers kunnen meewerken aan de uitvoering. Zitbanken kunnen vanwege hun originele ontwerp of hun ligging, al dan niet in combinatie met po ëzie, fotografie of andere beeldende kunst, onderdeel van een themawandeling zijn. Hiervan zijn al voorbeelden in andere gemeenten, bijvoorbeeld in Maarkedal. Bij de banken voor de grote mensen vragen jonge gezinnen ook lagere banken (en eventueel picknicktafels) voor kinderen, of banken met een ‘oversteek’, die rolstoelvriendelijk zijn.

Verder suggereerde iemand een uitkijktoren aan het kruispunt Ommelozen Boom — Ladeuzestraat; parkeren kan bij de kapel van Kerzelare. Ook hier wordt naar Maarkedal gekeken voor inspiratie, namelijk naar het recent vernieuwde uitkijkpunt aan het Bosgat, en een ori ëntatietafel (bijvoorbeeld bij de uitkijktoren maar ook aan de Tissenhovemolen) is ook een idee dat werd geopperd.

‘We kunnen alleen maar besluiten dat er een grote vraag is naar extra zitbanken, dat Oudenaarde bruist van creatieve idee ën en dat mensen graag betrokken willen worden bij een totaalplan en de uitwerking ervan. We roepen het stadsbestuur dan ook op om in te zetten in een participatief totaalplan, dat kan uitgewerkt worden met geïnteresseerde bewoners en verenigingen, maar bijvoorbeeld ook met de Gezinsraad of de dienst toerisme. Wij stellen uiteraard graag alle suggesties die we verzamelden ter beschikking van de stad’ zegt Meuleman nog.