Oosterzelenaar Gauthier Beeckman in nationale klimselectie.

Wielerbelofte Gauthier Beeckman uit Landskouter werd door bondscoach Sven Vanthourenhout en door Serge Pauwels geselecteerd om deel te nemen aan een klimstage met de nationale ploeg. Samen met nog 8 beloften (met o.a. Aaron Van der Beken uit Horebeke, Steven Pattyn, Robin Orens, … ) mocht Gauthier in de Vogezen eens proeven van het echte klimwerk en dit gedurende een 4-daagse stage nabij La Bresse en de voet van de Ballon d’Alsace . “De weersvoorspellingen zagen er echt niet goed uit, maar al bij al viel het uiteindelijk nog mee”, aldus Gauthier. Tijdens de eerste dag werd er enkel een 2-tal uurtjes losgereden. De tweede dag daarentegen werd er vooral getraind in blokken. De derde dag was de zwaarste. Toen stond een duurtraining van 170 km op de agenda met ongeveer 3500 hoogtemeters en regende het bijna van het begin tot het einde van de training. Na 10 km volgde er al een test op de Ballon d’Alsace. Die ze vol moesten oprijden. Deze test wordt dan vergeleken met de testen van renners die dit in het verleden al deden zoals o.a. Remco Evenepoel. Op basis van deze testen wordt dan in de toekomst verder geselecteerd.

Beeckman, die voor het beloften team Acrog-Tormans CT fietst, is op dit gebied een beetje een laatbloeier. Hij is iemand die nog heel veel groeimarge heeft. Mede ook doordat Gauthier nu pas beginnen trainen is met een echte trainer. Professor Jan Boone, inspanningsfisioloog aan de UGent   en ook trainer van het Belgische roeiduo dat naar Tokio gaat, is nu de coach van de Landskouternaar.

Als we vragen wat nog het doel is voor dit rare koersjaar, dan hoopt Gauthier   gewoonweg om te “kunnen” koersen. Op 1 juli staat alvast een klimkoers in Herbumont op zijn programma en de week daarna volgt er opnieuw een klimkoers in Vresse-sur-Semois. Koersen van ongeveer 170 km waar hij als eerstejaars zal kunnen proeven van het betere klimwerk. “Volgen en toch proberen mee te springen in een ontsnapping”, dat zou volgens hem al mooi zijn. Als Gauthier zijn progressiemarge van de voorgaande jaren zo kan verder zetten dan gaan we in de toekomst zeker nog horen van deze jonge belofte. We wensen hem in ieder geval veel succes toe in zijn wielertoekomst.