© Carl Nys

De beste investering op lange termijn lijkt het kopen van grond in de Vlaamse Ardennen

Een column van Carl Nys, inwoner van Sint-Maria-Oudenhove. En zeer gewaardeerde mede-oprichter van het online verhaal van De Beiaard / NUUS.

De klimaatverandering biedt kansen. De beste investering op lange termijn lijkt het kopen van grond in de Vlaamse Ardennen.

Waarom? In 2016 werd wereldwijd het record gebroken van het gemiddeld heetste jaar sinds de mens de planeet is beginnen plunderen. Vandaag lijkt het weer mee te vallen, maar we vergeten dat de stijgende temperatuur wordt gemilderd door het tijdelijke effect van La Niña, je weet wel, die cyclisch koudere golfstroming in de oceaan die het weer sust. Ondertussen blijven we broeikasgassen in de atmosfeer pompen, die ons steeds meer als een te warm deken omhullen. Met het La Niña effect lijkt het vandaag niet zo erg. Waarom zou je dan gaan investeren in onze vruchtbare Vlaams-Ardennese grond? Want terwijl onze te vroege fruitbloesems worden genekt door een steeds minder stabiele polaire vortex, die tijdens de lente koude lucht naar onze streken jaagt, mogen we wereldwijd binnen enkele jaren een volgend hitterecord verwachten door het aanzwengelende El Niño effect, dat is de dynamiek die sinds miljoenen jaren volgt op het verkoelende La Niña effect. Dat zijn toch zekerheden!? Tegelijk danken we ons milde West-Europese klimaat aan warme oceaanstromingen die vanuit de evenaar noordelijk worden geduwd, doorheen het kanaal dat England van Vlaanderen scheidt. Zonder die stroming zouden we hier op kariboes jagen. Geen geluk, want die warme oceaanstroming wordt minder trefzeker met de rest van de oceaandynamiek. How zeg, misschien is dat een geluk bij een ongeluk want als ze verder vertragen beleven we hier een afkoeling terwijl wereldwijd de temperatuur blijft stijgen en het klimaat verder op hol slaat. Trouwens, al dat smeltwater van de Noordpool zal toch ook een duit in het zakje doen?

Onze wereldwijde klimaatdoeleinden komen te laat,… maar ze blijven levensreddend, zelfs wanneer binnen enkele decennia zowat een kwart van de landmassa onleefbaar wordt.

Vlaanderen en Nederland zouden een ideale regio worden om nog enig comfort te beleven,… moesten ze niet ‘de lage landen’ worden genoemd, want met al dat smeltwater stijgt de zeespiegel. En dan lijkt het interessant om hier in de Vlaamse Ardennen zoveel mogelijk grond te bezitten. Straks zit het hier immers vol met klimaatvluchtelingen en dan stijgen de prijzen met het water en de temperatuur. Het enige dat we preventief kunnen doen om onze winst te voorkomen is stoppen met het verkloten van onze planeet.