illustratie beeld pixabay

Vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in België

10 juni 2021rond de middag

illustratie beeld pixabay

Op 10 juni 2021 zal vanuit Europa, Noord-Amerika en Azië gezien de maan voorlangs de zon bewegen, een zonsverduistering! In Canada, Groenland en Rusland is de zonsverduistering als ringvormig waar te nemen. Dit fenomeen zal bij helder weer ook te zien zijn vanuit België.

Opgelet: kijk nooit rechtstreeks naar de zon. Bescherm je ogen met een eclipsbril of zonnefilter!

In België zal de ringvormige eclips van 2021 slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn. Om 11.17 uur onze (zomer)tijd zien we het eerste contact tussen de maan en de zon. De zon staat dan op een hoogte van 50° in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel komt te staan in een meer zuidoostelijke richting, neemt ook de bedekkingsgraad stilaan toe. Om 12.19 uur zien we dan uiteindelijk de maximale verduistering waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 26% van de zonnediameter bedekt zal zijn. Het is dan net alsof je een reusachtige “Hello Kitty” aan de hemel ziet staan. Op dat moment staat de zon al op een hoogte van 58°. Vervolgens verdwijnt de maan geleidelijk van voor de zon tot het laatste moment van contact omstreeks 13.25 uur.

Verloop eclips 10 juni 2021 BrusselSchematisch verloop van de zonsverduistering op 10 juni 2021, gezien vanuit Brussel (MEZT).

Uiteraard zal de invloed op de omgeving niet zo sterk zijn als bij een totale zonsverduistering. Bij deze bedekking zal het niet schemerdonker worden (alsof je door een zonnebril kijkt), omdat de bedekking te klein is. Let wel op: als je het fenomeen wil waarnemen doe het dan op een veilige manier! (bron eclipsen.be)