Burgemeester Devleeschouwer in de rechtbank

Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer riskeert twee jaar cel

Op woensdag 18 april 2018 gebeurde er een verkeersincident op de N8 in Lierde waar de Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer bij betrokken was.

De Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD) verscheen  vandaag  voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde op beschuldiging van opzettelijke slagen en verwondingen met blijvende ongeschiktheid tot gevolg, en voor sturen onder invloed van alcohol. Het parket spreekt van opzettelijk slagen en verwondingen toegebracht door verder te rijden na een aanrijding.

De verdediging van de burgemeester spreekt dit tegen en vraagt de vrijspraak. Hij was wel onder invloed  van alcohol.

Wat er op woensdag 18 april 2018 op de N8 van Lierde naar Brakel precies gebeurde, werd ook in de rechtbank niet helemaal uitgeklaard. Zeker is dat beide partijen voorafgaand aan het zware ongeval geagiteerd waren nadat Edwin K. op het kruispunt van de N8 met Struntel in Lierde geen voorrang had verleend. Daarop volgde een spelletje met de lichten knipperen, middenvinger tonen, inhalen, bruusk remmen en opnieuw versnellen.

Na een aantal kilometers stopte Edwin K., hij stapte uit en liep naar de auto van burgemeester Devleeschouwer, die achterop kwam. Vanaf dan lopen de versies uiteen. “Mijn cliënt wou de auto van de burgemeester tegenhouden, maar hij werd moedwillig aangereden”, zegt advocaat Rudy Arts namens de Geraardsbergenaar. “K. kwam op de motorkap terecht, werd overreden en nog zo’n vijftien meter meegesleurd. Hij liep een levensbedreigende schedelfractuur op en herinnert zich niets meer van het ongeval. Hij lag vier dagen in coma en houdt aan het ongeval blijvende ongeschiktheid over.”

Hugo Vyls, advocaat van de burgemeester, betwist het opzettelijk karakter van de feiten en gaat voor de vrijspraak van zijn cliënt. “Nadat de tegenpartij kilometers lang telkens weer bruusk vertraagde en versnelde met zijn wagen, stopte hij plots. Hij kwam met gebalde vuisten naar de auto van mijn cliënt gelopen en gooide zich op de motorkap. Je moet echt wel een gloeiende zot zijn om zoiets te doen.”

Volgens parketmagistraat Nicolas Debruyne staat de opzettelijkheid van de feiten niet ter discussie. “Getuigen hebben gezien dat de burgemeester stapvoets verder is gereden en het slachtoffer nog vijftien meter onder zijn auto heeft meegesleurd. Volgens de verkeersdeskundige had hij na de aanrijding de mogelijkheid om meteen te stoppen.”

Het parket vordert voor burgemeester Stefaan Devleeschouwer een boete van 1.600 euro voor dronken sturen en voor de opzettelijke slagen en verwondingen een celstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel, en nog eens een boete van 1.600 euro. “Wat hij heeft gedaan, is exact het tegenovergestelde van wat we mogen verwachten van iemand met een voorbeeldfunctie”, aldus parketmagistraat Nicolas Debruyne.  De tegenpartij riskeert voor het belemmeren van het verkeer een celstraf van een maand , een boete van 400euro en vijftien dagen rijverbod.

Op 23 oktober 2019 vond op de plaats van de feiten een reconstructie plaats die uren in beslag nam. De N8 was een hele tijd afgesloten.

Op 17 september 2021 wordt de uitspraak verwacht.