Na één jaar nu ook officieel open, het Woonzorgcentrum Het Berkenhof

Merelbeke: Een echte thuis voor bewoners

Directeur Githa Praet, burgemeester Filip Thienpont, voorzitter Egbert Lachaert en architect Gustavo Mulhall

Eén jaar na de intrek van de bewoners, is het gloednieuwe Woonzorgcentrum Het Berkenhof in Merelbeke zaterdag ook officieel geopend.  Er zijn de vijf aanleunflats voor koppels,vrij uniek aan het 142 grote woonzorgcentrum.

Voorzitter Zorgband Egbert Lachaert
Directeur Githa Praet

De verhuis zou in april 2020 plaatsvinden; doch strooide Covid-19 roet in het eten: 1 week voor de oplevering dienden de werken stilgelegd te worden. Na de eerste covidgolf vond de heropstart van de afwerkingsfase plaats en op 23 juni 2020 wuifden de bewoners het WZC het Lindeken definitief vaarwel en namen ze hun intrek in het prachtige Berkenhof. Er werd ook een gedenkplaat onthuld die een plaatsje aan de gevel krijgt.

Een echte thuis

Woonzorgcentrum Het Berkenhof

De nieuwe campus met het Berkenhof is een parel geworden. Huiselijk en met een mooie omgeving waarin het aangenaam leven is. De nabijheid van de school en het leven rond de campus zorgter voor dat bewoners zich niet afgesloten van de wereld voelen, maar betrokken bij alles wat gebeurt en leeft in Merelbeke. We mogen fier zijn op deze mooie zorgcampus.

De eerste gesprekken rond een nieuwe zorgcampus van het voormalig OCMW Merelbeke dateren al van de jaren ’90. Pas meer dan 10 jaar later werd een zorg strategisch plan goedgekeurd, met een belofte tot subsidies vanuit het VIP A. In de vorige bestuursperiode (2012-2018) maakte de OCMW-raad vaart met het project. Er werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven en er werd gekozen voor een architectenkantoor op mensen maat, een iets kleiner bureau van architect Gustavo Mulhall (GWM Architecten). Het hele project werd gegund voor ongeveer 35 miljoen euro.

Het nieuwe woonzorgcentrum heeft ook vijf aanleunflats

Het gebouw is opgedeeld in kleinere leefgroepen van 15 personen, telt 142 kamers en 6 voor kortverblijf. “Uniek in de regio zijn ook onze vijf aanleunflats. Dat zijn appartementen voor koppels waar één van de partners zorgbehoevend is.In het Berkenhof vormen de principes van het kleinschalig wonen het uitgangspunt om de bewoners een zorgeloos verblijf te bieden. Zo is het aangenaam vertoeven in één van de gezellige leefruimtes met zithoek. Een afdelingskeuken is voorzien om huiselijke
kookactiviteiten te organiseren met een beperkte groep bewoners.

 

Intussen is Het Berkenhof een echte thuis geworden voor onze bewoners”, zegt directeur Githa Praet van de Zorgband. Zij had ook nog een bloemetje mee voor Piet Baetens, oud OCMW voorzitter van Laarne en lid van het bestuur van de Zorgband. Hij wordt vandaag 66 jaar.

Directeur Githa Praet schenkt bloemen aan de jarige Piet Baetens