Erfgoedwerkers uit 13 gemeenten in de Vlaamse Ardennen stelden hun gezamenlijk boek “Gerarda en het Erfgoedfeest” voor.

Deze uitgave is een initiatief van Erfgoed Vlaamse Ardennen en werd mogelijk gemaakt dankzij steun van Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Donderdag 1 juli 2021 werd te Oudenaarde op de binnenkoer van het Administratief Centrum Maagdendaele het boek “Gerarda en het Erfgoedfeest” voorgesteld.

Het boek vertelt het verhaal van de Reuzin Gerarda die door de Vlaamse Ardennen trekt op weg naar het Grote Erfgoedfeest. Onderweg wordt al het erfgoed levend en het sluit zich op weg naar het feest bij Gerarda aan. Het boek richt zich zowel tot kinderen als volwassenen en kwam tot stand dankzij de bijdrage van allerlei erfgoedverenigingen uit de streek. Zij bezorgden EVA (Erfgoed Vlaamse Ardennen) een lijst van gebouwen, tradities, verhalen en bijzondere figuren in hun gemeente alsook een reeks foto’s. Ilustrator Alain Verster (winnaar Picturale Ronse 2017) maakte hiermee per gemeente een mooie illustratie.

“Het boek is een ode geworden aan de Vlaamse Ardennen en haar erfgoed. Het wil de mensen tonen hoeveel erfgoed er overal om hen heen is! Het is een oproep om dit erfgoed en het landschap te koesteren. Het is een uitnodiging om met dit erfgoed aan de slag te gaan. Want het kan een inspiratiebron zijn voor kunstenaars, voor ondernemers, voor educatie en tal van andere sectoren. Het kan ook een bron van verbinding zijn en erfgoed kan helpen om bruggen te bouwen naar andere culturen.” vertelde erfgoeddeskundige Lien Urmel.

Het boek heeft ook een digitaal luik dat beschikbaar is via de ErfgoedApp. Als je met de smartphone of tablet over de tekeningen gaat zie je de namen van het erfgoed verschijnen.

Er zullen in de Vlaamse Ardennen 2800 gratis boeken aan lagere scholen, logiesverstrekkers en erfgoedvrijwilligers verdeeld worden en er zullen ook enkele boeken weggegeven worden in ruil voor een tekening of verhaal over erfgoed. Wie graag een boek wil bemachtigen kan hiervoor terecht bij zijn gemeente of kan een boek online kopen.

De 13 deelnemende gemeenten zijn: Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm.

Alle info over ‘Gerarda en het Erfgoedfeest’ vind je op erfgoedvlaamseardennen.be/erfgoedboek.