Oosterzelenaar Koen Beeckman gaat naar Tokio.

Koen Beeckman die voor Cycling Vlaanderen topsportcoördinator is, gaat mee naar de Olympische spelen in Tokio. De Oosterzelenaar en ex-wielerprof van onder meer Lotto en CSC zal er fungeren als teammanager van de mountainbikers en de baanwielrenners.  Alles regelen wat betreft de accommodatie en de trainingsmogelijkheden is o.a. één van zijn taken. De Belgische wielrenners zullen in Maebaeshi logeren waar een pre-trainingskamp geregeld is in een hotel. Reeds 3 jaar geleden werd er al een prospectie gedaan. “De locatie is ideaal voor onze renners en een goede uitvalsbasis naar de wedstrijden toe” aldus Koen. Er is zelfs een wielerpiste ter beschikking waar de baanwielrenners goed zullen kunnen trainen.

De eerste die reeds vertrokken is op 8 juli naar Tokio is de teammanager voor de wegrenners: Frederick Broché. Remco Evenepoel vertrekt vandaag zaterdag 10 juli naar Japan. Hij zal dus goed op tijd kunnen acclimatiseren en zich 100% kunnen voorbereiden. Op 14 juli vertrekt de grootste groep renners, vooral de wegrenners en de mountainbikers. Beeckman zelf zal op 17 juli naar Tokio vliegen met de bmx staf (o.a. Elke Van Hoof). De renners die nog in de Ronde van Frankrijk zitten, zoals onder meer Wout Van Aert, Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet zullen na hun aankomst op de Champs Elysées het vliegtuig richting Japan nemen. Hun wedstrijddag is 24 juli. Ten vroegste vijf dagen voor de competitie, kunnen de renners terecht in de Olympische Cycling Village. Na amper twee dagen moeten ze er al terug weg omwille van de strenge coronaregels.

Dit alles vergt heel veel voorbereiding en alles moet natuurlijk tot in de puntjes geregeld zijn zodat de renners zich enkel maar moeten bezighouden met hun training en competitie. Enkel op deze manier kan men vol gaan voor een medaille.

“Wat die voorbereiding betreft: de eerste gesprekken waren er al vier jaar geleden. Maar het grote en echt intensieve werk is begonnen in januari van dit jaar. De laatste weken hebben we heel wat video meetings gehad. Er zijn bijvoorbeeld twee Vlamingen die in Japan wonen die daar voor ons tolken en die ook ter plaatse nog van alles regelen. “  aldus nog Koen.  “Zij zijn een welgekomen hulp.”

“In het hotel in Maebaeshi slaapt elke renner op een aparte kamer. Er is één verdiep speciaal voorzien voor de Belgen en ook één lift. Niemand anders mag hier komen. Er is zelfs een activity plan dat streng moet gevolgd worden. Zo moeten bijvoorbeeld Remco en de anderen doorgeven om welk uur ze gaan ontbijten, om welk uur ze gaan trainen, … Zelfs de route moet op voorhand geweten zijn. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden zodat niemand contact heeft met een andere persoon buiten de bubbel. Japanners zijn daarin zeer gedisciplineerd.”

“Iedereen moet 96 uur voor vertrek nog 2 negatieve coronatesten afleggen. Toegekomen in Japan wordt er op de luchthaven nog eens een test gedaan. Pas dan mag je het land binnen. De dagen daarna wordt er elke dag bij iedere atleet, maar ook bij de stafleden, een speekseltest afgenomen. “

De logistiek tenslotte: twee maanden geleden vertrok er al een cargo met o.m. rollen, massagetafels, drinkbussen, … dus eigenlijk een beetje de zaken die men hier in België niet onmiddellijk meer nodig heeft. Later worden dan nog de fietsen opgestuurd (een 80-tal fietskoffers) en al de rest van het materiaal zoals wielen, reservestukken, …

Ook eens het vermelden waard is dat de school Don Bosco Zwijnaarde maar liefst 6 ex-leerlingen naar Tokio stuurt. De meesten komen uit het koersmilieu: de renners Tiesj Benoot, Kenny De Ketele en Jolien Dhoore. De teammanagers Frederick Broché en Koen Beeckman en tenslotte nog uit de atletiek: Thomas Van der Plaetsen.

Wij van NUUS wensen alle Belgen veel succes toe en laten we hopen dat er veel medailles mogen meekomen vanuit Japan.

 

X