Merelbeke vierde de Vlaamse Feestdag met een academische zitting in het gloed nieuwe cultuurhuis.

De Vlaamse Feestdag werd ingezet in het gloednieuwe cultuurtempel dat officieel de deuren opent in september.

  Filip Thienpont, burgemeester verwelkomde iedereen en verwees naar de Guldensporenslag, Luc Van Huffel, schepen van Cultuur verwees naar de cultuur evenementen.  Het muzikale gedeelte werd gebracht door het  Ebano Quartet.  Tot slot kwam de gastspreker, een lezing door Ruben Mersch: ‘Waarom iedereen altijd gelijk heeft’.

Het Ebano Quartet maakt overal muziek : van een podium in een cultureel centrum tot een huiskamer. Naast de klassiekers in het repertoire van klarinettenkwartetten, staan er steevast ook Vlaamse componisten op het programma. Ook werken ze zoveel mogelijk samen met jonge componisten om hun oeuvre te creëren en te promoten.

Ruben Mersch studeerde filosofie en biologie aan de Universiteit Gent. Door een speling van het lot belandde hij na zijn studies in de farma-industrie. Daarna werd hij schrijver van onder meer Oogklepdenken en Waarom iedereen altijd gelijk heeft. Hij is correspondent Big Pharma bij De Correspondent.

In de namiddag waren er tuin optredens Los Moretales – Sisterfox Brotherhood –  Ann, Ignace & Amadou – Johan De Pue  –  HLG – Wouter Duprez & Celine in TCOF Culturele Ontmoetingsplek Flora .

De Culturele Ontmoetingsplek Flora, kortweg C.O.F., is een dynamische ruimte met artistieke invullingen, steeds binnen een kleine opzet. Naast de diverse huiskamer- events heeft het platform voor (ver)beeldende initiatieven als doel mensen samen te brengen, contact te maken en zich te laten ontplooien via allerhande uitwisselingen en nieuwe ervaringen.