Enorme solidariteit met de getroffenen van de overstromingen

Er kunnen ook giften worden gestort.


Geraardsbergen/Viane. Vlaams Huis Celtic, United en Vrij Verzet organiseren een inzameling van noodhulp voor de slachtoffers van de watersnood van de afgelopen week. ‘Het is ronduit een daverend succes’, geeft een vrijwilligster mee. ‘Ik ben deze morgen in mijn wagen gesprongen om een handje te komen helpen en ik ben hier nog steeds bezig.’ Werkelijk wagen na wagen komt het domein in Viane opgereden om spullen – waaronder kleren, slaapzakken, schoenen… – af te geven. Verschillende vrijwilligers pakken de gegeven goederen in dozen in, die dan netjes worden gestapeld.

‘Er staan al verschillende vrachtwagens klaar om de gegeven goederen naar de Ardennen te brengen’, geeft een betrokkene ons nog mee. Terwijl we op het domein rondlopen en met verschillende vrijwilligers praten, brengt iemand een wasmachine. ‘Ze gaat nog’, vertelt hij. ‘Het medeleven en de solidariteit bij de bevolking is heel erg groot’, vertelt een dame ons. ‘Veel mensen zijn werkelijk heel erg begaan.’

Woensdag 21 juli kunnen mensen nog spullen naar het Vlaams Huis, Edingseweg 440 te Viane te brengen. Nadien wordt de actie afgesloten.
De solidariteit mag gerust verder gaan. Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kunnen zowel privépersonen als bedrijven giften storten. Rode Kruis-Vlaanderen bepaalt welke concrete noodhulpprojecten zullen gesteund worden.

Het Rode Kruis heeft ondertussen ook een crisisvrijwilligersplatform opgericht. Vrijwilligers van de hulporganisatie die in de komende dagen en weken graag wil helpen – bij het opruimen van puin, het schoonmaken van huizen… – kunnen zich aanmelden. Via het platform zullen de vrijwilligers op de hoogte gehouden worden van taken die zich aandienen.

Steden en gemeenten met hulpaanvragen kunnen die via www.rodekruis.be/helpenhelpt indienen.

Julien Borremans