Toeristische infobordjes voor meer beleving in Zottegem

Sinds kort zijn op een twintigtal plaatsen (gebouwen, monumenten, …) in en aan de rand van het Zottegemse centrum infobordjes met uitleg over de geschiedenis van het betreffende culturele erfgoed aangebracht. Het voorstel hiertoe kwam er vanuit een ‘werkgroep toerisme’ en verwacht wordt dat dit initiatief kan bijdragen tot een grotere beleving van de stad, zowel door de Zottegemnaars zelf als door toeristen.

Voor het samenstellen van de informatieve tekstjes, de controle van de inhoudelijke correctheid ervan en de lay-out werd samengewerkt met de stedelijke dienst toerisme en het Centrum voor Streekgeschiedenis (een jammerlijk minpuntje is dat een paar tekstjes taalkundig niet helemaal foutloos zijn). Er werd gekozen voor een eenvoudig en tijdloos ontwerp in plexiglas van 15 bij 20 cm (zie foto). Het stadsbestuur verleende toestemming om dergelijk infobordje met historische toelichting te voorzien bij: de Egmontcrypte, het stadhuis, de O.-L.-Vrouw Hemelvaartkerk, de standbeelden van Egmont (op de Markt en in het Egmontpark), de dekenij, het Egmontkasteel, het Egmontpark (ophaalbrug + resten van burchtkapel), het oud-hospitaal, de vroegere brouwerij De Klok, het Sanitarygebouw, het stoomketelmuseum, het ‘Gesticht’ O.-L.-Vrouw van Deinsbeke (nu Collegium), de kapel van O.-L.-Vrouw van Deinsbeke, het stationsgebouw, de villa van de familie Cantaert en een paar art nouveau- en art decogebouwen in de Hoogstraat en Stationsstraat.