Uit in de Vlaamse Ardennen met Kunst en Zwalm

vanaf 28 augustus

 

Kunst & Zwalm 2021 van 28 augustus tot 12 september

BOEM vzw organiseert sinds 1997 Kunst & Zwalm, een tweejaarlijks kunst-event in Zwalm en omgeving. Het project nodigt kunstenaars uit om een nieuw in situ werk te maken of interventies uit te voeren in het landschap en bij de bewoners.

 

Voor Kunst & Zwalm 2021 nodigt BOEM vzw het Gentse actuele kunstenplatform croxhapox (onder de leiding van Samira El Khadraoui en Anyuta Wiazemsky Snauwaert) uit, die op haar beurt co-curator Remi Verstraete bij de kunstroute betrok.

In 2022 krijgt K&Z een staartje in Gent, croxhapox zal dan namelijk ex situ werken, interventies, participatieve trajecten en ervaringen van K&Z ‘21 naar Gent brengen.
 
De curatoren van croxhapox selecteerden 19 + 1 deelnemers:
ASTRID collectief, Bjorn Pauwels & Nora de Decker, Community of listeners, Cosco, Daniël Dewaele, Freek Willems, Georgia Kokot, Hans Beckers, ieke Trinks, Karel Thienpont OD3 collectief, Lieve D’hondt, Museums of Belgium, Nathalie Chambart, Rasa Alksnyte, Samah Hijawi, Stefanie Claes, Taart in de brievenbus, Willem Vermeersch + pKp (para instituut voor KUNST en precariteit).
Het pKp is een onderzoeksproject van kunstenaar Stijn Van Dorpe.
Uit een kort gesprek met Stijn Van Dorpe vertelt hij mij het volgende :

“Tijdens de duur van de kunstroute “Kunst en Zwalm” slaat het pKp (Het para-instituut voor KUNST en precariteit) haar tenten op aan de rand van het dorp Korsele. Zoals vroeger “precairen” buiten de stadsmuren verbleven, zo vormt het kamp het laboratorium, de ontmoetingsplaats en de uitvalsbasis voor haar interventies.

Vanuit het pKp zullen zowel de kunstroute en aspecten van deelnemende kunstwerken evenals bepaalde kenmerken van de plaats waar neergestreken wordt als uitgangspunt genomen worden om in interactie te treden met nauwkeurig gekozen ‘publieken’. ‘Publieken’ worden daarbij niet beschouwd als doelgroepen maar als omgevingen van mensen met zeggingschap waar bepaalde kennis, ideeën, overtuigingen …. leven en/of gedeeld worden.

Deze gedeelde plaatsen worden mee het terrein van onderzoek en voor ieder ‘publiek’ wordt op zoek gegaan naar andere interactie vormen. Voorlopige publieken zijn mensen met ervaringen over verlies van eigendom, een groep koeien en hun boer, de ouders van betrokken kunstenaars.

Het laboratorium is tijdens de kunstroute te bezoeken en op geregelde tijdstippen zullen acties, performances, publieke gesprekken … plaatsvinden. Het pKp draagt haar verblijf in de periferie van Korsele op aan de predikant  kunstenaar en leraar Abraham van der Waeyen Pieterszen die er begraven ligt.

 
K&Z 21 nodigt uit tot een dagervaring. In tegenstelling tot vroeger kunnen bezoekers de kunstroute al om 11 uur aanvatten en ergens halverwege is een rustpunt waar ze iets kunnen eten en drinken. Het traject door het glooiende landschap is bijna 8 kilometer lang, loopt over het grondgebied Zwalm en Horebeke (door het protestantse dorp Korsele) en is ook toegankelijk voor personen in een rolstoel. Startpunt is de kerk van Sint-Denijs-Boekel.
 
Op zaterdag is er telkens een avondprogramma met onder andere concerten, performances en eten. Tickets daarvoor moeten apart worden gekocht.
K&Z 21 is ook nog op zoek naar vrijwilligers:
Wil je graag meer horen? Wil je de kunstenaars ontmoeten, hen helpen bij hun werk? Wil je als vrijwilliger meewerken tijdens de openluchttentoonstelling in augustus en september?
Neem dan contact op met BOEM vzw
BOEM vzw: info@kunst-en-zwalm.be of 0484 93 10 90 (Lily Van Glabeke)

Kunst & Zwalm 2021 vindt plaats tijdens drie weekends:
28-29 augustus, 4-5 en 11-12 september, telkens van 11u tot 18u.
Startplaats is de kerk van Sint-Denijs-Boekel, Vredesplein, Zwalm.

Verdere informatie volgt

X