Gijzel Kirmesse is niet stuk te krijgen

Bruisende cocktail met muziek, sport, evenementen, eten en drinken

Gijzel Kirmesse, editie 2021, is voorbij. Echt zomers was het niet, een paar buien, maar dat lieten de Gijzenzelenaars en de vele feestvierders uit de regio niet aan hun hart komen. Niemand die er over baalde. Over Gijzenzele hing iets heel feestelijks , keigoede muziek, genietbare evenementen, lekker eten en drinken, en animaties verblijdden de harten. Het dorpsplein stond vol, en de onvermijdelijke pintjes bier deden de rest. Het platform van Gijzenzeelse verenigingen heeft de feestgangers op de editie 2021 van ‘Gijzel Kirmesse’ een indrukwekkend programma voorgeschoteld. Naar de reden van de knaldrang is het niet ver zoeken. Gijzel Kirmesse heeft sowieso een unieke sfeer die habitués niet willen missen. Na de corona-ellende, sinds lang die vrijheid weer proeven, héérlijk, het maakt mensen enthousiast. De feestvierders hadden er echt zin in, dat voel je. De legendarische uitstraling van Gijzel Kirmesse is niet stuk te krijgen.
Het platform van Gijzenzeelse verenigingen maakt een heel positieve balans op van deze editie met veel traditie en nieuwigheden. Vier dagen lang gold de wet van ‘Gijzel Kirmesse’. Al wie neerstreek in Gijzenzele kwam terecht in één gezellig gemoedelijk volksfeest. De ‘Kirmesse’ blijft enorm populair. Vier dagen en nachten lang stelde ‘Gijzel’ zich heel gastvrij open voor de feestvierders. Het kermisprogramma met maar liefst 39 items heeft aan gezelligheid, diversiteit en uitstraling nog niets ingeboet. Integendeel. Vier dagen lang werd de feestzone ondergedompeld in een gezellige kermissfeer. Het concept blijft aanslaan. Een massa goedgemutste dagjesmensen zakten af naar de ‘Kirmesse’. Het is uniek. Bijna 100 vrijwilligers van Gijzenzeelse verenigingen zetten hun schouders onder de organisatie van de ‘Kirmesse’. Met hart en ziel. Dat men in Gijzenzele vier dagen lang kan feesten zonder daar een financiële kater aan over te houden, heeft men inderdaad te danken aan het platform van Gijzenzeelse verenigingen. Het hele dorp was klaar voor de ‘Kirmesse’. Samengevat: Gijzel Kirmesse, dat is een bruisende cocktail met vooral veel muziek, sport, pittige evenementen en een volkse sfeer.
De rode draad door de feesten is muziek. Het publiek werd getrakteerd op optredens van Die Verdammte Spielerei, Harmonie Con Animo, The Ballroom Bogards, Obias XXL, Yves Segers, Fabienne Delanghe, Fifties Fever en mega-goede deejays Danny Gaethofs, Dave en Danny, Lolo, Boer Boerie en Geert zwaaiden de scepter over Gijzel Kirmesse. Maanden voorbereiding heeft het gevraagd maar een ronduit prachtig ploegteam, het Gijzels platform van verenigingen, heeft het geklaard om een indrukwekkend programma samen te stellen. Het is uniek voor de kleine deelgemeente met zo’n duizend inwoners. In de eerste plaats is de ‘Kirmesse’ een sfeerfeest. ‘Gijzel Kirmesse’ staat voor volkse leute en plezier. Het platform van Gijzenzeelse verenigingen waakt er over dat aloude tradities niet verloren gaan.
De certitude op de Kirmesse: het kaarten (al 41 j), wielerwedstrijden, friet met stoverij (blijft een topper), rommelmarkt (opvallend veel volk), kinderanimatie, aperitiefconcert, kermis TD, barbecue, de sjampetter (wat een groot hart heeft Marc voor zijn dorp), quiz (gewonnen door ‘We zoeken nog ne slimmen
(en ze hebben hem gevonden), het team scoorde 81 punten, petanque, dienst overledenen en muziek in alle genres. En ook de kids werden door de kermisvrienden niet vergeten. Ze konden zich uitleven in het springkasteel, veel animatie door De Feestjuf, grijpgrage handen op ballonnenworp en snoepworp ,optreden Pipo en Pipette (wree wijs). En dan was er ook nog het pop – up café Moderne, cava bar, koffietafel en het bierfietsen. Zeg zelf, een heel gevarieerd programma met veel gangen. Elk jaar opnieuw, de Gijzenzelenaars kijken uit naar hun ‘kirmesse’. De ganse gemeenschap wordt betrokken.
De feestelijkheden worden uitgewerkt door de bewoners zelf. Om en bij de 100 medewerkers waren op de editie 2021  betrokken bij de organisatie en de uitwerking. Ze hadden er hun handen mee vol. “Gijzel’ boven. Een Kirmesse met een grote K. En met haar gezellig en uniek dorpsplein heeft ‘Gijzel’ nog een sterke troef in handen. Een bewaarde en verscholen parel. Je mocht in Gijzenzele vier dagen ongestoord feesten. Typerend voor Gijzel Kirmesse: mensen van verschillende achtergronden komen er samen om tijdens Gijzel Kirmesse even alle (corona)zorgen te vergeten. Een volksfeest voor iedereen.
Zo’n uitgebreid programma heeft uiteraard een kostprijs maar dankzij de sponsors (netjes vermeld in de fraaie kermisbrochure) en de vele medewerkers kan men ‘Gijzel Kirmesse’ gratis houden voor de bezoekers. Gijzel Kirmesse mag terecht geassocieerd worden met plezier maken. ‘Gijzel Kirmesse’, een verhaal met vele hoofstukken waarvoor heel wat inspiratie en creativiteit nodig is. Het aanbod was alweer eens gigantisch en we vinden dat we dat eens sterk in de kijker mogen zetten. Het platform van Gijzenzeelse verenigingen slaagde met vlag en wimpel. ‘Die typische Gijzelsfeer willen we behouden’, klinkt het bij de Kermisvrienden. Daar mag men fier op zijn. Ook op de editie 2021, met het spaghettifestijn, scampi’s met frietjes, Gijzel stoverij, ontbijt (eerste maal), ribbetjes, hoeve ijs , croque monsieur, steak en cote à l’os, veel Bourgondische toestanden in ‘Gijzel’. Die Gijzenzelenaars, levensgenieters. Maar tenslotte zijn het de vele feestgangers die van Gijzel Kirmesse maken wat het is: een gezellig volksfeest.