Vrolijke vrienden, gezelligheid en kermissfeer in Moortsele

Kleine dorpsgemeenschap, groot enthousiasme

Moortsele baadde in de zon, aangename temperaturen van 24 à 25 graden, zeg maar een Indian Summer. Moortsele kermis is voorbij, de decibels zijn verstomd, de laatste katers verdwenen. Prachtige zomerdagen, van de zon genieten en tegelijkertijd viel er veel te beleven. Dat was het opzet van de organisatoren en daar zijn ze meer dan in geslaagd. Feesten is nog zo leuk in de zon. Mooi is het om zoveel volk te zien flaneren en te zien genieten, met daar bovenop de aangename kermissfeer. Komt er sleet op de kermis? Aan het toegestroomde volk te zien niet. De organisatoren van de kermis zijn er in geslaagd om veel volk naar Moortsele te lokken. Veel goedgemutste dagjesmensen zakten naar de kermis af. Wat vooral boeit zijn de sfeer en de sociale contacten. Mensen van alle leeftijden komen nog altijd met veel plezier naar de kermis. De feestenzone stroomde vol. Moortsele Kermis 2021, een heel geslaagde editie, met veel dank aan de weergoden. Zou ons Heer, toch een Moortselenaar zijn?
Ook veel mensen uit de fusiegemeente en de regio zakken af naar Moortsele. Heemkring Moortsele, cafés Zappa en Plankierke en hun geprezen medewerkers trakteerden alle feestvierders met zomers enthousiasme op muzikale optredens en pittige evenementen. Moortsele kermis werd een vertrouwde cocktail van muziek, sport, ontspanning, t – dansant, parkcaffee, duivenvlucht, reuzenstoet, ontmoetingsnamiddag, bal populaire, en uiteraard veel Bourgondische toestanden.
Het programma van Moortsele-kermis is inhoudelijk nog altijd gebleven bij het oorspronkelijk opzet van de kermis: de spots eens richten op het landelijke Moortsele. Met veel dank aan Heemkring Moortsele die gelukkig de traditie van Moortsele kermis overeind houdt. Een pluim ook voor Café Plankierke en Zappa die de handen in elkaar sloegen en het publiek trakteerden met een muziekfestival om ‘u’ tegen te zeggen. Op het Tramplein, een heel vrolijke sfeer. Muziek à volonté met Zappadixieband, Straattheater, Kevain, Moonlovers, P&P en de megagoede deejays Mark, Prakash & Louis. Het ‘Trampleinfeest’, alweer een schot in de roos. Hemelse muziek werd geserveerd. Het kan niet anders, wegens het mega-succes volgt zeker in 2022 een nieuwe editie.
 
Vaste waarden op de kermis zijn de wielerwedstrijd, de voetbalwedstrijd van FCE Moortsele en de duivenvlucht. Veel Moortselenaars hebben een groot hart voor ‘hun’ voetbalclub. FCE speelde op zondag 1 – 1 tegen buur ESA Bottelare. De bezoekers openden in de eerste helft de score via Yetemis, het zwoegend Moortsele kwam in de slotfase langszij met een doelpunt van Van Der Straeten. De punten broederlijk verdelen, heet dat dan. De wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften werd gewonnen door Tuur Dens uit Rotselaar. Met 86 deelnemers aan de start glunderden de organisatoren. De duivenwedstrijd blijft populair. Met 39 inschrijvingen blikt men heel tevreden terug, de kermisvlucht bewijst dat er toch nog belangstelling is voor het ‘duivenmelken’. In Moortsele blijft men er alles aan doen om de duivensport levendig te houden. Een stuk erfgoed dat moet in stand gehouden worden.
Een stuk (reuzen)erfgoed ontbreekt niet op de kermis. De Moortseelse reuzen Lange Jan, Lange Aldegonde, Teun en Tine laveerden door de straten. Impressionant. De naam Lange Jan verwijst naar een bos in de Kasteelstraat in Moortsele. Op oude landkaarten werd dat Lange Jan genoemd. Aldegonde werd genoemd naar de Gondebeek die door Moortsele loopt. Lange Jan en Aldegonde trouwden in 1984. In 2001 werd hun zoon Teun geboren. In 2007 kreeg het reuzenpaar een dochter: Tine.
Het legendarische ‘Bal Populaire’ blijft gelukkig een vaste waarde en met geen mes uit het slotevent van Moortsele kermis weg te snijden. Kermis Moortsele betekent: vrolijke vrienden, gezelligheid, kermissfeer, dranken die rijkelijk vloeiden en veel enthousiaste feestvierders. Met de jaren is de kermis uitgegroeid tot een unieke ontmoetingsplaats in hartje Moortsele. De grootste charme van Moortsele kermis is het spontane karakter. Kleine dorpsgemeenschap, groot enthousiasme.
X