© Eddy Westveer

Hommageconcert Tom Wouters in CC Zoetegem

Op zondag 3 oktober om 20.00 uur kan je in Cultuurcentrum Zoetegem genieten van het hommageconcert ‘Zotteg(h)em ter ere van de betreurde ex-Zottegemnaar Tom Wouters. Hij was een multigetalenteerde muzikant/componist.

Zotteg(h)em, een jazz tribute aan ex-Zottegemnaar Tom Wouters – persbericht

Tom Wouters, componist, arrangeur en multi-instrumentalist, verliet ons in maart 2021. Hij laat een omvangrijk repertoire na. PayDay in March, Ambush, Crap Squeezer, Flick Flack Bat, Sweet Defeat en Zotteg(h)em: allemaal zijn geesteskinderen, met zijn composities. Tom Wouters was de tweede van drie kinderen en groeide samen met zijn ouders, Maria Hermans en Marcel Scheerlinck en zijn twee broers Koen en Jan op in de wijk Bijloke te Grotenberge. Hij liep school in het College. Zijn eerste muzikale stappen zette hij in de harmonie de Vrije Kunstkring als tamboer.

Al snel bleek Tom over bijzondere muzikale gaven te bezitten. Als 12-jarige drumde hij reeds in de big band en toerde hij rond met een jazz-combo. Ook als klarinettist scheerde hij op jonge leeftijd hoge toppen. Later, inmiddels 30 jaar geleden, zou hij afstuderen aan het conservatorium als percussionist en klarinettist. Hij ontmoette geestesverwanten waarmee hij tal van muzikale projecten op poten zette: Kristof Roseeuw, Filip Wauters, Edward Capel, Lode Vercampt, Mirko Banovic en last but not least zijn beste vriend trompettist Bart Maris. Met deze laatste speelde hij tot 2016 bij Flat Earth Society, het ensemble waarmee ze podia over de hele wereld onveilig maakten. Tom deelde het podium met Toots Tielemans, Kommil Foo en Arno,
en dook de studio in met Raymond Van het Groenewoud. Het meest in het oog springend was zijn bijdrage aan de monsterhit en bijhorende videoclip van Nothing Really Ends van Deus. Alleen Tom kon een xylofoon zo mooi doen klinken.

Hij gaf als jonge twintiger ook een tijdje les aan de Zottegemse muziekacademie. Zijn leerlingen van toen beschreven hem als een bevlogen en gedreven coach. Tom was een multi-instrumentalist: hij speelde niet alleen percussie maar was ook meer dan begaafd saxofonist, gitarist en pianist. Meer en meer begon hij zich ook toe te leggen op het componeren. Het waren zijn muzikale vrienden die na zijn overlijden beslisten om zijn talrijke en avontuurlijke composities een tweede leven te geven en dit onder de noemer “Zotteg(h)em”. Ze traden deze zomer op tijdens Gent Jazz en Jazz Gent in ’t Park en kregen telkens lovende recensies. Zijn ‘compagnons de route’ laten de muzikale wereld van deze perfectionist herleven op zondag 3 oktober om 20.00 uur in CC Zoetegem. Een echter aanrader.