Stokerij Van Damme ontwerpt LuDoos

‘Je blijft in ons hart, Ludo’

Op 7 september was het één jaar geleden dat Ludo Lampaert, de populaire landbouwstoker en zaakvoerder van Stokerij Van Damme overleed. Het kwam bij zijn echtgenote Dominique, zijn kinderen Sofie, Eva en Ilse, hun partners en de familie hard aan. Plots stond alles stil. Van de ene dag op de andere. Zo plots overlijden, is schokkend. Waarom? Die vraag spookt nog steeds door de hoofden van allen die Ludo goed gekend hebben. Maar ver weg is hij nooit. Nog elke dag missen velen Ludo. Al snel bleek dat hij een bruisende beek was, maar ook een boom om onder te schuilen.
Iedereen was hem even lief. Met zijn humor en optimisme wist hij mensen te raken. Een man met veel inzet en kracht. Nog boordevol plannen. De landbouwstokerij (van de korrel tot de borrel) en zijn mooi gezin kleurden zijn leven. Een groot hart voor vrouw Dominique, zijn oogappels Sofie, Eva en Ilse, hun partners en apetrots op zijn kleinkind Claire. Er wordt nog altijd herinnerd aan de warmte en de vriendschap en zijn onblusbare werkkracht op het landbouwbedrijf. Zijn passie voor het bedrijf groeide uit tot een obsessie. Met hart en ziel runde hij de stokerij, zijn veestapel en akkerbouw,…het heeft veel van hem gevraagd. Heel trots op het predicaat ‘de enige warme landbouwstokerij’ van de Benelux, de B&B, de jeneverwinkel, het Koffiehuis (succesrijk), de bescherming van de stokerij als historisch industrieel erfgoed en het 150 jaar bestaan van de stokerij. Een jaar voor zijn overlijden zie ik hem nog blinken van trots, hij zag tijdens een persconferentie op 15 april 2019 – toen de toekomstgerichte vaart van het bedrijf werd toegelicht – dat zijn dochters Sofie, Eva en Ilse, geruggensteund door Dominique, de zevende generatie vrouwen klaar staan om de rijke geschiedenis van de ‘Balegemsen’ – de roem en de trots – verder te zetten. Het Balegemse icoon, Ludo Lampaert is niet meer, maar de sporen die hij heeft nagelaten, zijn onmogelijk uit te wissen. De fusiegemeente verloor een monument. Nog zoveel verwachtingen, plannen, dromen, verlangens,…maar alles spatte uiteen op die fatale dag 7 september 2020.
‘Je blijft in ons hart, Ludo’. Zijn vrouw Dominique, zijn dochters Sofie, Eva en Ilse hebben de LuDoos ontworpen, een smaakpallet als herinnering aan hem.  Mooi gebaar voor Ludo, die op zijn eigen wijze de Stokerij Van Damme inkleurde. ‘Voor ieder exemplaar hopen we een mooie anekdote terug te krijgen. We zetten met volle overtuiging en volle moed ons stukje levend erfgoed verder op de kaart’, klinkt het in stokerij Van Damme. Zijn laatste plannen komen in deze doos tot hun recht: Ludobier, op basis van zijn eigen granen, de Ludovicus, een distillaat met granen en aardappelen door hem geoogst  is een granen-aardappel distillaat en de bijhorende pralines (Luduvicus pralines en Ludobierpralines). De Ludoos is een ode aan zijn levenswerk van 3 maart 1959 tot 7 september 2021. De LuDoos is te verkrijgen in de jeneverwinkel en via de webshop. Snel wezen, er zijn maar 250 stuks van elke versie beschikbaar.  Info: Stokerij Van Damme, Issegem 2, Balegem, 09 / 362 50 25, www.stokerijvandamme.be .
Een hand, een woord,
een gebaar doen zo goed…
Als je iemand die je lief hebt
verliezen moet.
De lege plek, het doet zo’n pijn.
In gedachten zal Ludo voor altijd bij ons zijn.
X