Stad Zottegem organiseert vorming ‘Rouwen op school’ voor leerkrachten

De stad Zottegem heeft voor leerkrachten een vorming georganiseerd waarbij ze leerden omgaan met het thema ‘Rouwen op school’. De vorming werd gegeven door Katrien De Decker, docent aan het Odisee Aalst en rouw- en verliesconsulente.

“Vanuit een verlieservaring in de vriendenkring ontstond het Zottegems initiatief Bakero Friends waarin Katrien actief is”, licht schepen van Onderwijs Lieselotte De Roover (CD&V) het initiatief toe. “De groep stelde vast dat er nood is aan materiaal rond rouwen, onder andere om rouwen bespreekbaar te maken bij en met kinderen. Ze ontwikkelden een rouwkoffer vol met prenten- en kinderboeken, affiches met gedichten, handpoppen, doosje met symbolen, herinneringsboekje en een troostboom. De rouwkoffer kan een hulpmiddel zijn om met kinderen en jongeren verlieservaringen bespreekbaar te maken. Hoe troost je een kind in de klas dat te horen kreeg dat zijn grootvader kanker heeft? Wat als een papa of mama sterft? Met de rouwkoffer wil Bakero Friends scholen maar ook organisaties, jeugdbewegingen en gezinnen waardevolle ideeën aanreiken hoe met verdriet om te gaan.

“De rouwkoffer kan ontleend worden in het Huis van het Kind en Bibliotheek Zottegem. De bib ontwikkelde voor al deze materialen ook een stand zodat deze apart kunnen uitgeleend worden. Aanvullend op de vorming zorgden de Bakero Friends voor ‘Een tasje vol troost’ voor de deelnemende scholen. Deze tas bevat een boekenpakket dat in de ganse lagere school kan gebruikt worden. Op deze manier hebben de scholen een basispakket in huis rond omgaan met verlieservaringen. Het stadsbestuur schenkt bovendien alle basis- en secundaire scholen het boek ‘Schooltas vol verdriet – leren omgaan met rouw in de klas’, een naslagwerk over rouwen en een aanzet tot opmaak van een draaiboek of stappenplan voor de school.”