Wereldlichtjesdag Zottegem: doe zondag mee aan ‘thuisalternatief’ voor overleden kinderen

Ieder jaar is het op de tweede zondag van december Wereldlichtjesdag. Symbolisch als teken van verbondenheid worden er dan overal in de wereld om 19 uur lokale tijd kaarsjes aangestoken zodat er als het ware een virtuele 24 uren durende golf van licht over de hele wereld beweegt van tijdzone naar tijdzone. Dit gebeurt om wereldwijd alle overleden kinderen te herdenken ongeacht de leeftijd van het kind, de oorzaak van het overlijden of hoelang dit al geleden is. Dit betekenisvolle initiatief begon ruim 40 jaar geleden in de VS en werd in 1998 door toenmalig president Clinton erkend als officiële herdenkingsdag voor overleden kinderen. Ondertussen geraakte de jaarlijkse organisatie van Worldwide Candle Lighting al mondiaal in toenemende mate verspreid en is vooral de laatste jaren – ook in ons land – het aantal locaties waar dit gebeurt, aanzienlijk toegenomen.

Sinds 2017 vindt hiervoor ook in Zottegem een bijeenkomst plaats, in een organisatie van de plaatselijke afdeling van de praat- en zelfhulpgroep ‘Ouders van een overleden kind’, kortweg OVOK-Zottegem (regio Zuid-Oost-Vlaanderen) die al op veertien jaar werking kan terugblikken. Ditmaal zou dit serene herdenkingsmoment waarbij het aansteken van de kaarsjes telkens ook omkaderd wordt met warme teksten en zang door het Kinder- en Jeugdkoor Bevegem, doorgaan op zondag 12 december van 18u30 tot 19u30 in de Ridderzaal van het Kasteel van Egmont. Hoewel het jongste nummer van Infokrant Egmont dat onlangs verspreid werd, deze activiteit nog aankondigt, werd echter door OVOK-Zottegem zelf, los van de beslissingen van het Overlegcomité, eerder al besloten om – zoals ook vorig jaar omwille van de coronapandemie – deze samenkomst opnieuw af te gelasten om veiligheidsredenen. De organisatoren voorzien weliswaar een alternatief en richten aan eenieder de oproep om komende zondag thuis om klokslag 19 uur een kaarsje aan te steken en te laten branden ter nagedachtenis aan overleden kinderen en tot steun aan hun ouders en familie. Voor wie dit wil, is er de mogelijkheid om die dag tussen 14 en 19 uur hiervoor een (gratis) kaarsje af te halen aan een stand die OVOK-Zottegem zal inrichten in een tent aan de ingang naar de Ridderzaal van het Kasteel van Egmont.

Voor meer inlichtingen over andere OVOK-activiteiten (praatavonden, lotgenotencontact, ontmoetingsmomenten, …) kunnen ouders en familieleden die recent of lang(er) geleden een kind verloren, steeds terecht bij Martine Van Damme, verantwoordelijke OVOK-Zottegem, tel. 0496 486 810.