Natuurpunt zoekt nieuwe datum voor wandeling Drooghout

Lappendeken van mooie landschappen

Door overvloedige regen was het onmogelijk te wandelen in Drooghout. Het overstromingsgebied staat blank. Natuurpunt Oosterzele besloot wijselijk de geplande wandeling op zondag 12 december af te gelasten. ‘Maar uitstel is geen afstel. We zoeken een nieuwe datum voor de wandeling in het overstromingsgebied in Moortsele’, klinkt het bij Natuurpunt Oosterzele. ‘Wandelen was echt niet mogelijk. Het toont wel het nut van het overstromingsgebied  en bij uitbreiding van de beekvalleien. Terloops meldt Natuurpunt dat hun natuurgebied Gondebeekvallei ook voor een groot deel onder water staat. Natte natuur op zijn best.
We willen je de wandeling van Natuurpunt ten zeerste aanbevelen. Nieuw tijdstip volgt. Trek eens het
overstromingsgebied in Moortsele in, een ideale plek om eens te ontdekken, te genieten, te onthaasten.
Het grootste deel van de Oosterzeelse bevolking heeft er nog nooit gewandeld.
Het overstromingsgebied is een ideale site om heerlijk te onthaasten. In het overstromingsgebied kan je ontsnappen aan de stress.

Je zult een mooi aantrekkelijk landschap, een prachtig gebied zien. We kunnen u het aanraden: wie de natuurwandeling maakt in Moortsele  zal daar echt geen spijt van hebben.  Je zult een ontspannende en actieve wandeling beleven.

Ga op zoek de wonderen van de natuur. De troeven van dit gebied zijn enorm. Het is er ook bijzonder rustig. Er staat u een aangename natuurwandeling te wachten. Ontsnap even aan het het ritme van rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan. Het overstromingsgebied in Moortsele is een lappendeken van mooie landschappen.
Het natuurgebied Drooghout is 33 ha groot. In het overstromingsgebied kan ongeveer 200.000 kubieke meter water geborgen worden. De Molenbeek en de Kerkesbeek vloeien samen in het bufferbekken. De oorspronkelijke loop van de beken blijft behouden. Twee hoofdfuncties bepalen het beheer van het gebied: waterberging en natuurontwikkeling. Het overstromingsgebied is wettelijk beschermd door zijn hoge natuurwaarde, en geniet een Europese erkenning als habitatgebied. Elke keer als delen van het gebied overstromen, heeft dit gevolgen voor de aanwezige planten en dieren. Zo kunnen overstromingstolerante natuurtypes ontstaan en zullen anderzijds ook meer watervogels, zoals steltlopers en eenden, het gebied bezoeken. De afwisseling tussen het gesloten bos en de open vallei zorgt voor een aantrekkelijk landschap. Voor planten en dieren biedt deze variatie veel mogelijkheden om geschikte standplaatsen, voedsel en bescherming te vinden. Het huidig landschapsbeleid wordt in stand gehouden en waar mogelijk versterkt.  (mvdv, foto’s ddl)