Starter van het Jaar 2020… bedrog of waarheid?


Geraardsbergen. De uitreiking van de titel Starter van het Jaar 2020 aan Eline Carion wordt op applaus onthaald, maar zorgt ook voor opschudding. ‘In het Expertencomité – dat de prijs uitreikt – zetelt de moeder van Eline’, laat een bron ons weten. ‘Het is niet echt duidelijk of Eline wel als ‘starter’ kan worden omschreven. Rond de uitreiking van de Starter van het Jaar 2020 hangt op zijn minst een dikke smog van onduidelijkheid’, laat Stéphan Bourlau (Het Alternatief) weten. ‘Ik vind het ongelofelijk spijtig dat iets positiefs, namelijk de ondersteuning van ondernemerschap vanuit de stad, zo een negatieve interpretatie krijgt’, reageert schepen Véronique Fontaine (Open Vld).

‘Eline Carion van Exper Immo Carion kreeg vandaag de titel van Starter van het Jaar 2020 uitgereikt door het Geraardsbergse Starterscomité. Ze werd geloofd om haar realistische businessplan en niet-aflatende inzet om haar zaak uit te bouwen. Eline krijgt een cheque van 1.000 euro en een beeldje van de lokale kunstenaar Geert Belet van ART&CO’, stond letterlijk in de persmededeling van de stad Geraardsbergen te lezen. Ze kreeg de prijs uit handen van schepen van Economie Véronique Fontaine (Open Vld).

Exper Immo Carion of Immo Carion?
Ook op Linkedin omschrijft Eline Carion zichzelf als ‘Real Estate Specialist bij Exper Immo Carion’. In De Stadsmagazine van september 2020 krijgt ze vrije baan om als starter haar initiatief aan te kondigen: ‘Hoe start vastgoedmakelaar Eline Van Impe haar zaak Exper Immo Carion op?’ Daarin zegt ze: ‘Mijn zaak omschrijf ik dus als een jong, dynamisch en professioneel kantoor.’ Het artikel wordt ondertekend met @ExperimmoCarion.

Als we naar de oprichtingsakte van Expert Immo Carion kijken, die in het Belgisch Staatsblad verscheen (neergelegd op 14 juli 2020), dan lezen we onder Artikel 24 punt 3 de volgende bestuurders: ‘mevrouw Carion Katty’ en ‘de BV Yelloow, voormeld, met vaste vertegenwoordigers de heer Dufour Yves en de heer Dutoict Guido.’ Eline Carion of Eline Van Impe komt in de oprichtingsakte niet voor. Op de vraag of ze niet de indruk wekt dat ze starter is van Exper Immo Carion, geeft Eline Carion de volgende reactie: ‘Als je jouw bronnen goed raadpleegt, dan zal je merken dat ik zelfstand werk onder de naam Immo Carion Eline. Exper Immo Carion is inderdaad de naam waar ik onder werk. Het starterscontract – dat ik voor de stad heb ingediend in 2020 toen ik zelfstandig werd voor mijn immobiliën – was als Immo Carion. Ik werk dus ook als zelfstandige als Immo Carion.’

Stéphan Bourlau looft het initiatief. ‘De prijs en de reclame verbonden aan de starter van het jaar is zeker en vast een stimulans voor de nieuwe ondernemer.’ Toch heeft hij ook enkele bedenkingen. ‘De voorwaarde is uiteraard dat je moet voldoen aan de vooropgestelde criteria. Eline Carion heeft inderdaad een ondernemingsnummer maar welke lading deze vlag dekt, is helemaal niet duidelijk. Op de kruispuntbank staan duidelijk enkele activiteiten genoteerd, maar het is toch wel opmerkelijk dat Eline op heel wat fora naar buiten treedt onder Exper Immo Carion en niet onder Immo Carion Eline. In De Stadsmagazine wordt duidelijk aangegeven dat Eline Carion de starter is van Exper Immo Carion, terwijl haar naam in de oprichtingsakte niet voorkomt. Is hier bedrog in het spel? Heeft Eline Carion ten onrechte de prijs Starter van het Jaar 2020 gewonnen?’

Stéphan Bourlau zal het college schriftelijk interpelleren en vragen naar de nodige bewijsstukken.  ‘Mocht deze prijs onterecht uitgereikt zijn, dan zal ik de verantwoordelijke schepen daarover ondervragen en wijzen op haar verantwoordelijkheid’, reageert Stéphan Bourlau.


Interview met Eline Carion in De Stadsmagazine

De onafhankelijkheid van het Expertencomité
Eline Carion maakt ook duidelijk dat de prijs uitgereikt wordt door Het Starterscomité die in alle onafhankelijkheid optreedt. Schepen Véronique Fontaine (Open Vld) mag dan al de prijs overhandigen, het comité opereert in alle onafhankelijkheid. ‘De prijs wordt uitgereikt door het Starterscomité en bevat geen leden van de Open Vld. Het Starterscomité bestaat uit onafhankelijke experten. Deze experten beoordelen de documenten van mijn starterscontract die ik heb ingediend. Vervolgens worden uit alle starters de Starter van het Jaar verkozen. In het comité zit ook schepen Véronique Fontaine (Open Vld), maar die stemt niet mee. Daar kan niemand wat op zeggen’, geeft Eline Carion mee.

In het Expertencomité zit ook de moeder van Eline, Katty Carion, Voorzitter van Unizo Geraardsbergen. ‘Mijn moeder zit ook in het Expertencomité, maar je kan er natuurlijk zeker van zijn dat ze niet aanwezig kon zijn op de stemming en dat ze zich heeft teruggetrokken.’

Opmerkelijk is ook dat Eline Carion bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen onder de naam Eline Van Impe op de 22ste plaats op de lijst van de Open Vld figureerde en dat ze momenteel ook in het bestuur van de Open Vld zit. ‘Dus als ik het goed begrijp dan mag niemand die ooit aan politiek heeft gedaan terecht een prijs verdienen. De schepen rijkt trouwens de prijs uit waarover het Expertencomité beslist heeft’, reageert Eline.

Schepen Véronique Fontaine (Open Vld) reageert verbolgen
‘De starter van het jaar wordt jaarlijks gekozen door het starterscomité uit de kandidaten die dat jaar een starterscontract hebben aangevraagd. Politici hebben in deze niets meebeslist, wij volgen het advies van onze experten. De mama van Eline, lid van ons comité, heeft dit keer – om begrijpelijke redenen – niet deelgenomen aan de stemming. Eline kreeg deze prijs op basis van objectieve redenen, niet op basis van wie ze kent of op basis van politieke voorkeur.

Het is spijtig dat sommige mensen het verschil niet kunnen zien tussen politiek en ondernemer, want nu wordt een jonge ondernemer ten onrechte door het slijk gehaald, terwijl ze juist geprezen zou moeten worden. Tenslotte heeft Eline haar starterscontract aangevraagd voor een eenmanszaak, dus kloppen de insinuaties niet over aandeelhouderschap. Het kan zijn dat zij nog in andere bedrijven actief is, maar het contract zelf en de ook de prijs werd uitgereikt voor haar eenmanszaak’, laat schepen Veronique Fontaine in een uitgebreide reactie weten.

‘Ik ben van bij de oprichting graag betrokken geweest bij het starterscomité met als enig doel ondernemerschap mee te helpen ondersteunen. Daarbij heb ik binnen het starterscomité mijn rol steeds onafhankelijk en met respect voor de regels en afspraken uitgevoerd. Tenslotte wil ook laten weten, maar dan eerder mijn persoonlijke mening, dat iemand die op een lijst gestaan heeft, professioneel niet gepenaliseerd mag worden hiervoor’, laat Luc Seminck – lid van het Expertencomité weten.

Typisch voor de bestuurscultuur van dit bestuur
Volgens Emma Van der Maelen (Vooruit) had het wel anders gekund. ‘Aangezien de toekenning van de prijs niet door het CBS maar door het starterscomité zelf genomen is, kan je hier niet echt spreken van belangenvermenging. Het is natuurlijk wel ongelukkig dat de mama van Eline ook in het comité zat. Persoonlijk vind ik het typisch voor de bestuurscultuur van dit bestuur dat men geen acht slaat op dit soort zaken. Men had de samenstelling het comité moeten aanpassen om Eline en haar mama dit ongenoegen te besparen.’

‘Van belang is dat het stadsbestuur duidelijkheid schept in verband met de samenstelling van het Expertencomité en de namen bekend maakt. Anders wek je de indruk dat het om achterkamerpolitiek gaat. Bovendien is het deontologisch niet correct dat familieleden en partijgenoten in het comité aanwezig zijn. Daar moet strenger over worden gewaakt’, vult Stéphan Bourlau nog aan.

‘Ik denk dat schepen Fontaine zich beter eens zou afvragen waarom er commotie is rond de uitreiking van de titel, Starter van het Jaar 2020. Gezien de onduidelijkheden rond de laureate en de leden van het comité is dat niet meer dan normaal dat mensen zich vragen stellen, toch? Ook maak ik me ongerust over de onafhankelijkheid van de leden van het Starterscomité, waar de moeder van de laureate en een partijgenoot en schepen van de Open Vld in zetelt, met of zonder stemrecht in dat comité. Niet meer dan normaal én terecht dat daar vragen rond worden gesteld.’, geeft Hans De Gent (Vlaams Belang) nog mee.

Julien Borremans

NVDR: meer info. over starten met ondernemen kan u vinden op onderstaande link. Een lijst van de namen van de leden van het Expertencomité zal je er niet vinden, evenmin een lijst van kandidaten voor de Starter van het Jaar 2020.
https://www.geraardsbergen.be/startersstad?fbclid=IwAR25tc6stuoj8wfX-J_Kmfsp8ndu9UsI13Je7DAp0eL9BMbLJ3RW0cpONiQ