Brakel koploper verledding en reductie CO2

In Brakel zijn momenteel 2.868 verlichtingstoestellen uitgerust met LED. Dat is 85,25% van het aantal toestellen. Daarmee is Brakel koploper in de regio ZenneDender. LED-verlichting zorgt voor witter licht waardoor de openbare weg, het voetpad en voertuigen beter zichtbaar zijn. Dit zorgt voor meer comfort, een verhoogde verkeersveiligheid en een groter veiligheidsgevoel van de inwoners.

LED-verlichting zorgt voor een energie-efficiëntere samenleving

Sinds de omschakeling naar LED heeft Gemeente Brakel jaarlijks 92,13 ton minder CO2 -uitstoot en is het stroomverbruik met meer dan 44% gedaald. Dat is goed voor het milieu en voor de gemeentelijke financiën, zeker met de hoge energieprijzen. Op deze manier draagt Gemeente Brakel bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. De verlichtingstoestellen zijn niet alleen energie-efficiënt, maar ook interactief. Zo kan de openbare verlichting vanop afstand worden gedimd of gedoofd en melden de toestellen automatisch defecten.

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer: “De verledding van onze openbare verlichting draait op volle toeren. Fluvius, die de werken coördineert, heeft bijna de volledige openbare verlichting omgebouwd naar LED. De 423 resterende verlichtingstoestellen worden de komende jaren vernieuwd. In 2022 ligt de focus op de toestellen in Everbeek, Michelbeke, Nederbrakel en Elst.”