Het aantal besmettingen in en om de Denderstreek neemt fors toe


Geraardsbergen. Op zaterdag 15 januari werden er in Geraardsbergen 54 positieve test genoteerd. De voorbije drie dagen waren er dat 206. Het reproductiegetal ligt in de Oudenbergstad op 1,420. Ligt het reproductiegetal onder 1, dan neemt het aantal gevallen af. Boven 1 stijgt het aantal besmettingen. In totaal zijn er 211 mensen gehospitaliseerd, waarvan er 46 op intensieve zorgen liggen en er 26 beademd worden.

In Oost-Vlaanderen ligt de positiviteitsratio op 39,9%, wat heel erg hoog is. De positiviteitsratio is het aantal positieve gevallen op 100 afgenomen tests, uitgedrukt als percentage. Als de positiviteitsratio stijgt, zijn er dus verhoudingsgewijs meer positieve resultaten in het totaal aantal tests. In Vlaams-Brabant ligt de positiviteitsratio zelf op 41,9%. In West-Vlaanderen slechts op 29,9%. Met 49,2% scheert Brussel hoge toppen. Voor het Vlaams Gewest ligt het op 38,5%.

In Ninove werden er gisteren 111 positieve test geregistreerd en ligt het reproductiecijfer op 1,58. In Lierde waren er op zaterdag 15 januari 11 positieve test en lag het reproductiegetal op 1,57. In Brakel ligt het reproductiegetal zelf op 1,62. In Zottegem ligt het met 1,63 net iets hoger. In Lessen ligt het reproductiegetal op 1,35.

Vanaf maandag 10 januari zijn de test-, quarantaine- en isolatie regels versoepeld. De Nieuwe teststrategie:
Het herhaald testen op de werkvloer wordt stopgezet
Personen die een hoogrisico contact hebben gehad, maar geen symptomen hebben worden niet meer getest. Ze kunnen wel zelftesten gebruiken. Personen die na een hoogrisicocontact wel symptomen hebben worden wel getest. Een hoogrisico contact heb je als je meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in contact bent geweest met een besmette persoon en je ouder bent dan 12 jaar.
Vertrekkende reizigers kunnen nog steeds een RAT (Rapid Antigen Test) of PCR test laten afleggen als het land waarnaar ze willen reizen dit oplegt. Ze kunnen hiervoor terecht in alle testcentra.
Inkomende reizigers worden getest als dit verplicht is. Meer informatie voor reizigers die naar andere landen gaan reizen of naar België gaan op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Wanneer ben ik volledig gevaccineerd?
Een volledig gevaccineerde is een persoon die een boostervaccin heeft gekregen, of niet langer dan 5 maanden geleden de laatste dosis van zijn/haar basisvaccinatie heeft ontvangen, of niet langer dan 5 maanden beschikt over een herstelcertificaat. Jongeren tussen 12 en 17 jaar, die hun basisvaccinatie hebben gekregen ongeacht de datum van vaccinatie, worden eveneens beschouwd als volledig gevaccineerd.

Voor meer info:
https://www.coronafacts.be/index.php?regio=1&taal=NL&periode=
https://www.geraardsbergen.be/aanpassing-test-quarantaine–en-isolatiebeleid

Julien Borremans

 

X