©Sophie Richez - Trein van Denderleeuw - Geraardsbergen

Knip op treinverbinding Aalst – Ninove – Geraardsbergen leidt tot één uur meer reistijd.

"Met het nieuwe NMBS-vervoersplan sinds 12 december, is de rechtstreekse verbinding tussen Aalst en Ninove en Geraardsbergen afgeschaft."

“In theorie duurt de reistijd hierdoor slechts 3 minuten langer, maar in de praktijk doen pendelaars er een uur langer over omdat ze in Denderleeuw hun aansluiting missen door vertraging. Hierdoor komen niet alleen scholieren te laat aan op school maar verliest het openbaar vervoer in de Denderstreek ook aan kracht. Want wie een uur en 23 minuten doet over een traject van 15 kilometer, schakelt opnieuw over op de wagen.

De grote problemen worden veroorzaakt door het feit dat de trein van Aalst naar Denderleeuw structureel vertraging heeft en de NMBS weigert de aansluiting naar Ninove en Geraardsbergen in Denderleeuw te verzekeren. Sowieso moeten pendelaars elke dag hun sportschoenen aantrekken om door het station van Denderleeuw te hollen om hun trein te halen, maar zelfs als men aan de treinbegeleider vraagt om te bellen voor de aansluiting, is de trein naar Ninove en Geraardsbergen al lang vertrokken men in Denderleeuw aankomt. De aansluiting missen resulteert trouwens altijd in een uur vertraging want er is vanuit Denderleeuw maar één trein per uur naar Ninove en Geraardsbergen. Onvoorstelbaar dat men die aansluiting weigert te verzekeren, want in Denderleeuw staat de trein naar Ninove en Geraardsbergen 55 minuten aan het perron te wachten.

In theorie zouden pendelaars ook een trein vroeger kunnen nemen in Aalst naar Denderleeuw maar dat gaat niet op voor pendelaars die vanuit Lede komen of de mensen die de bus nemen. Ook de uurregeling van De Lijn is op geen enkele manier afgestemd op de gewijzigde dienstregeling van de NMBS. Bovendien loopt de reistijd dan verder op met 30 minuten extra, waardoor de trein nog minder aantrekkelijk wordt om je te verplaatsen.

Vandaag zijn het in de eerste plaats de klanten van de NMBS die in de kou staan. Een aantal onder hen hebben op basis van een ondertussen volledig achterhaalde dienstregeling een jaarabonnement gekocht. Misschien hebben sommige leerlingen zelfs hun schoolkeuze laten afhangen van het beschikbare openbaar vervoer. Ook het technisch provinciaal onderwijs in Ninove waar heel wat opleidingen worden gegeven voor knelpuntberoepen zou vanuit de Denderstreek beter bereikbaar moeten zijn. Op heel korte termijn zou het al schelen mocht de aansluiting in Denderleeuw gegarandeerd worden zodat de pendelaars vanuit Aalst en Erembodegem de overstap kunnen maken,”  zegt Vooruit parlementslid Anja Vanrobaeys