Een februari zonder supermarkt? Boeren & Buren gaat de uitdaging aan!

Na het succes van de vorige editie engageert Boeren & Buren zich met haar ruim 100 Buurderijen voor het tweede jaar op rij voor een ‘Februari zonder supermarkt’.

“Hoe goed de voornemens ook zijn, het ontbreekt vaak aan alledaagse alternatieven voor de traditionele supermarkten, die geen garanties bieden op eerlijke prijzen. Je had je voorgenomen de kant-en-klare maaltijden en de pakjes en zakjes links te laten liggen. Vers te koken dit jaar. Bewuster te zijn van wát je eet en waar je eten vandaan komt. Maar dan loert om de hoek weer die drukke agenda… Bye bye goede voornemens! Herkenbaar…? Wij dagen je uit voor een challenge: doe mee aan ‘Februari Zonder Supermarkt’ dit jaar, want we hebben wel degelijk een heel goed alternatief!”, aldus Jamien Stoelzaet, verantwoordelijke van de Buurderij in Ninove-Denderhoutem.

Producten recht van de boer onder één dak

In februari 2021 bestelden meer dan 3.000 klanten van het korte keten netwerk Boeren & Buren minstens 3 keer bij een lokale Buurderij. Dat was een pak meer dan in de maanden ervoor. De uitdaging om in februari minder naar de supermarkt te gaan sloeg duidelijk aan. Boeren & Buren haalde voor deze challenge inspiratie bij hun Zwitserse partner En Vert et Contre Tout die in 2015  ‘Février sans Supermarché’ oprichtte. Samen moedigen ze consumenten aan om onafhankelijke winkels, buurtkruideniers, ambachtslieden en lokale producenten te steunen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) publiceerde recent een studie die stelt dat sinds de pandemie bijna 1 op 4 consumenten meer lokale producten consumeert.

Wil je de lokale boer écht steunen, dan biedt een korte keten netwerk garantie op een eerlijke prijs voor de boer. Zonder tussenstappen, veilingen of  groothandels bepalen de boeren zelf hun prijs, en worden bodemprijzen in supermarkten vermeden.

“En daar komt het korte keten netwerk Boeren&Buren met haar Buurderijen in beeld,” zegt Jamien. “Op de Buurderij vind je elke week dagverse seizoensgroenten en -fruit, hoevezuivel en vlees, recht van bij de boeren uit de streek. Ook sappen, vegetarische bereidingen, confituur, honing en ambachtelijke producten zoals chocolade en natuurzepen, en dit alles koop je rechtstreeks van de producenten.”  Ook in Ninove en Denderhoutem kan je terecht op de plaatselijke Buurderij.

De grootste troef van een Buurderij is het centrale ophaalpunt volgens Jamien Stoelzaet. “Mensen willen graag aankopen rechtstreeks bij de boer of ambachtsman, maar hebben vaak de tijd niet om hun ronde te doen langs verschillende boerderijen. Op de Buurderij vinden onze klanten al die heerlijke, verse producten onder één dak, zodat de korte keten veel makkelijker wordt.” Bovendien heeft een Buurderij de unieke troef dat je de producenten zelf ontmoet. Je leert het verhaal achter jouw voedsel kennen. De producent aan zijn kant maakt kennis met zijn klanten, een grote meerwaarde voor zijn job.

Ga mee de uitdaging aan

Een maand niet in de wachtrij staan en tegelijk lokale producenten steunen, genieten van duurzaam en vers voedsel? Ontdek het aanbod op een Buurderij in de buurt via boerenenburen.be. Als u tijdens de maand februari ten minste drie bestellingen plaatst in een van de Belgische Buurderijen of ophaalpunten, maakt u kans op een van de 10 waardebonnen t.w.v. 50 euro.

Woont u in de buurt van Ninove of Denderhoutem? Dan kan u  terecht in Buurderij Ninove – Atom. Plaatst u in februari drie bestellingen in deze Buurderij? Dan maakt u, bovenop de loting van 10 waardebonnen door Boeren&Buren, kans op een boodschappentas gevuld met heerlijke producten uit het assortiment.

Praktische informatie

Buurderij Ninove – Atom

Op Herlinckhof, Vijversweg 3, 9406 Ninove

www.buurderij-ninove.be

  • Elke week kan u tot donderdagavond uw bestelling plaatsen.
    U bestelt hoe vaak u wil en hoe veel u wil. Geen abonnement, geen vaste paketten.
  • Vrijdag bereiden de producenten met zorg uw bestelling voor.
  • Zaterdag 10u00 – 11u30 ontvangt u op Herlinckhof uw bestelling uit handen van de producenten.

 

Verbonden aan deze Buurderij: Ophaalpunt Atom

Stichelen 43, Denderhoutem. Ophalen bij Isa&Michaël, zaterdag 13u00-14u00.

Verbonden aan deze Buurderij: Ophaalpunt Ninia

Binnen in het Shopping Center, op het middenplein. Ophalen bij Jamien, zaterdag 14u30-15u30.