Bus van de Lijn brandt in de Kattestraat volledig uit


Geraardsbergen. Om nog onbekende redenen brandde dinsdagnamiddag 22 februari in de Kattestraat net voor het kruispunt met de Guilleminlaan – naast de parking van het ASZ – een bus van de Lijn volledig uit. De brand ontstond omstreeks 15.45 uur achteraan de bus, door problemen met de motor. De vier inzittenden konden zich ternauwernood uit te voeten maken. De buschauffeur kon zich net op tijd in redding brengen. Op een gegeven moment was er een luide knal te horen.

Niettegenstaande de hulpdiensten snel ter plaatse waren, konden ze niet voorkomen dat de bus volledig uitbrandde. Brandweerploegen uit Geraardsbergen, Denderleeuw, Ninove en Aalst werden opgeroepen. De Kattestraat werd door de politie voor alle verkeer afgesloten. In de binnenstad leidde dit tot grote verkeerschaos. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. De brand trok veel kijklustigen. Twee wagens die naast de brandende bus waren geparkeerd, liepen zware schade op.

Vorige week donderdag – 17 februari – brandde in de Maandagstraat in het centrum van Everbeek-boven omstreeks 16.15 uur eveneens een bus van de Lijn volledig uit. De aanwezige passagiers ( een 10-tal) konden op tijd het voertuig verlaten. De brandweer kwam ter plaatse met verschillende voertuigen. Een tweetal woningen waaronder het voormalig café De Oude Oven liepen schade op aan de dakgoten en de ruiten. Een geparkeerde wagen liep eveneens schade op. Waarschijnlijk ligt de oorzaak aan de brandstoftoevoer in de motorruimte van de bus.

Uit goed ingelichte bronnen hebben we vernomen dat de twee bussen in april 2009 voor de nieuwe stadslijn 78 in Geraardsbergen in dienst werden genomen. Na 13 jaar dienst brandden de twee bussen op 5 dagen tijd uit. Of er een verband is tussen de busbrand in Everbeek-Boven en de Kattestraat is niet geweten.

Julien Borremans