‘Krakelingen vice versa’ met licht- & klankshow in het Abdijpark als waardig alternatief voor Krakelingenstoet


Geraardsbergen. Op de traditionele Krakelingen en Tonnekensbrand wordt het op zijn minst nog een jaar wachten. Toch zullen deze jaarlijkse hoogtepunten niet onopgemerkt voorbijgaan. Zondag wordt in het Abdijpark van 14 tot 17 uur ‘krakelingen vice versa’ georganiseerd. Dit moet een alternatief voor de stoet worden, waarbij in het Abdijpark scènes uit de stoet worden gepresenteerd. Van zaterdag 26 tot maandag 28 februari wordt er telkens van 18 tot 22 uur een licht- & klankshow opgevoerd. Van 26 februari tot en met 9 maart gaat ook de Winterfoor door.

‘Krakelingen vice versa’ gaat door in het historisch kader van het Abdijpark. Het poortgebouw aan de Abdijstraat vormt zondag de enige toegang tot het domein. Figuranten zullen in het park meer dan twintig scènes naspelen. Er wordt voor voldoende duiding gezorgd.

De rode draad doorheen de scènes is ‘transport’. Daarvoor werden er pronkstukken door de technische dienst van de stad Geraardsbergen vervaardigd. De eerste stoomtrein die dienstdeed tussen Geraardsbergen en Herzele, werd nagemaakt. Ook het raspaard Orange I uit Grimminge werd gekopieerd, een knipoogje naar de recent overleden Leonce Nachtergaele.

De krakelingenhappening moet het eeuwenoude feest – dat teruggaat naar de voorchristelijke vruchtbaarheidsrituelen – in de schijnwerpers plaatsen, in de vorm van driedaags klank- en lichtspel. Schepen Ann Panis (Open Vld) onderstreepte de inspanningen van het Krakelingencomité en de stadsdiensten.

Julien Borremans