Bevers aan het werk bij de monding van de Zwalm

Net voor de monding van de Zwalm in de Schelde in Nederzwalm zijn al een tijdje bevers aan het werk.

“Samen met de bevoegde instanties houden we de situatie in de gaten”, zegt schepen van openbare werken en toerisme Peter Van Den Haute (N-VA), “aan de andere kant loopt immers een wandelpad. De boswachter had ons verzekerd dat er geen gevaar was, maar de impact van een zware storm zoals vorige week kan natuurlijk niemand precies inschatten. De boom is ook niet op het pad terechtgekomen maar ligt in de Zwalmbeek.

We weten dat er tussen de sluis van Oudenaarde en die van Asper minstens 2 koppels bevers zitten die alle beken en meanders gebruiken langs dit stukje Schelde. Bevers leven in de buurt van water en zijn dol op (loof)bomen, granen, maïs en bieten. Ze wagen zich niet ver op het land, dus alles wat verder dan twintig meter van de oever staat, blijft doorgaans buiten schot. Bevers beschouwen dichter gelegen bomen en landbouwproducten wel als mogelijke voedselbron, met de typische knaagschade tot gevolg. Het beheer van de Zwalm valt niet onder de gemeente maar onder de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij zijn ondertussen op de hoogte,” aldus nog Van Den Haute.

Bever is beschermd

De  bever maakte rond de eeuwwisseling een opmerkelijke terugkeer in Vlaanderen. De grootste knaagdieren van Europa zijn terug en hun aantal stijgt gestaag. Vooral langs de Dijle en de Maas voelen ze zich in hun sas. Ook elders in Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen streken intussen beverfamilies neer. Wie langs de waterkant woont, moet mogelijks nog even wennen aan dit mooie knaagdier. Af en toe glippen bevers privégebied binnen om aan bomen en oogst te knagen.