Raadslid Nina De Smet uit in naam van Open Vld Lierde haar bezorgdheid over de verontrustende cijfers omtrent kinderarmoede in Lierde.

Op de gemeenteraad van 31/01/2022 stelde Open VLD raadslid Nina De Smet bij het punt “mondelinge vragen” een vraag i.v.m. de stijging van de kinderarmoede in Lierde. Daar deze vraag nogal onverwacht kwam werd er door de voorzitter van het bijzonder comité Antoine Van De Maele (Voor Lierde) een nogal vaag antwoord gegeven en kwam burgemeester Soetens (Voor Lierde) tussenbeide door raadslid De Smet er op te wijzen dat ze als ze zulke materie wenste te bespreken ze dit als een punt op de agenda diende te laten zetten.  Dit omdat alle raadsleden zich dan hierop konden voorbereiden aan de hand van ter beschikking zijnde accurate gegevens.

Op de gemeenteraad van 28 februari 2022 zette raadslid Nina De Smet dus haar vraag over de stijging van de kinderarmoede in Lierde als een extra punt op de agenda van de gemeenteraad.

“Wij, als Open Vld Lierde, uiten onze oprechte bezorgdheid. De kinderarmoede index, die weergeeft hoeveel procent van de kinderen leven in kansarmoede, vertoont verontrustende cijfers voor Lierde. Volgens de officiële website, www.opgroeien.be, is de kansarmoede in Lierde in de afgelopen 5 jaar met 150% gestegen. De cijfers, beschikbaar tot 2020, tonen aan dat 1 op de 10 kinderen in Lierde opgroeit in kansarmoede (9,5%). In 2015 was dit nog minder dan 1 op de 20 (3,8%). Spijtig genoeg is Lierde hiermee koploper in het rijtje van de buurgemeenten: Lierde +150%, Zottegem +50%, Brakel +12,5%, Geraardsbergen +2,13% Herzele +5,77%.” opende Nina haar discours.

Volgens raadslid De Smet is het effect van deze cijfers ook op verschillende domeinen te zien en zijn de stijgende aanvragen van VZW Katrol (organisatie die studie- en opvoedingsondersteuning geeft aan kinderen in kwetsbare en kansarme gezinnen) hier een concreet voorbeeld van. In 2015 werd er voor 1 gezin van 2 kinderen een begeleidingstraject opgestart. In 2018 steeg dit naar 9 gezinnen met 29 kinderen. Op dat moment werden alle gezinnen die nood hadden aan begeleiding ondersteunt. Sindsdien is er een maximum quota van 4 gezinnen opgelegd, waarbij er in 2020 maar 12 kinderen in een begeleidingstraject zaten terwijl er echter nog veel kinderen en gezinnen op een wachtlijst stonden.

In het bijkomend agendapunt stelde raadslid De Smet dan ook voor om het oorzakelijk verband van deze stijging verder te onderzoeken en een plan van aanpak op te stellen om deze stijging te doorbreken.  Open VLD Lierde stelde daarnaast ook voor dat de gemeente Lierde een begeleidingsplan zou opstellen om de kinderen en gezinnen die te kampen hebben met armoede te ondersteunen om zo deze vicieuze cirkel van armoede te doorbreken daar er achter deze cijfers wel degelijk kinderen zitten.

Schepen en Voorzitter van het Bijzonder Comité voor sociale dienst Antoine Van De Maele repliceerde op dit voorstel en vroeg, op basis van een lijst van acties en dienstverleningen die de gemeente al doet, om tegen te stemmen tegen dit voorstel.

Wat bij raadslid De Smet volgende reactie ontlokte “Helaas moeten we betreuren dat de gemeente onze bezorgdheid naast zich neerlegt. Volgens hen doet het gemeentebestuur al genoeg om kinderarmoede te bestrijden. We beseffen dat de gemeente Lierde al veel doet om deze gezinnen te ondersteunen en dat er al verschillende initiatieven genomen zijn, waarvoor wij zeker applaudisseren. Toch zijn wij van mening dat zo’n spectaculaire stijging verontrustend is en dat het zoeken naar het oorzakelijk verband noodzakelijk is. Want elke kind dat opgroeit in kinderarmoede is er één te veel.”

In de stemming die hierop volgde liep het bijna mis voor de meerderheid daar er aanvankelijk twee van haar raadsleden voor stemden doch zich in laatste instantie blijkbaar bedachten waardoor de meerderheidspartijen dan toch unaniem tegen stemden.

afbeelding Pixabay