Helden en schurken nemen de bib over tijdens de Jeugdboekenmaand!

De bibliotheek van Herzele organiseert ook dit jaar heel wat activiteiten in het kader van de jeugdboekenmaand voor de Herzeelse jeugd, dit zowel in schoolverband als in hun vrije tijd.

Je kan je in maart helemaal laten onderdompelen in het thema “Helden en schurken”. “We hebben het over dappere en bange helden, super- en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met woorden”, zegt schepen van cultuur Heidi Knop.

De boekencaravan (uit Herzele!) parkeert zich op zaterdag 12 maart aan de inkom van de Wattenfabriek. De grote en kleine bibbezoekers kunnen er doorlopend een hele voormiddag genieten van helden- en schurkenverhalen die er worden voorgelezen.

Op woensdagavond 16 maart brengen de leerlingen van de Academie afdeling woord het verhaal “de piraten van scheurbuikstrand”. Het toegangticket is: in pyjama komen! 

De werkgroep jeugdbib van Route 42 heeft vertelcollectief Ratara onder de arm genomen om gedurende de maand maart in iedere Route42-gemeente een vertelwandeling te organiseren, genaamd “Straffe Hendrik”. Deze activiteiten worden deels gefinancierd met de geldprijs (5000 euro) die Route 42 mocht ontvangen als “Europese bibliotheek van Oost-Vlaanderen”.
Op zaterdag 26 maart zal deze vertelwandeling in Herzele plaatsvinden met vertrek en aankomst aan de bibliotheek.

 De Herzeelse scholen kregen in de loop van de maand februari een overzicht met alle activiteiten die gepland staan in het kader van de jeugdboekenmaand. We stelden hun de vraag om aan te duiden in welke activiteiten ze interesse hadden.

De allerkleinsten 1ste, 2de en 3de kleuterklas kunnen smullen van heldendaden en schurkenstreken via een samengesteld voorleespakket.

 Het 1ste en 2de leerjaar gooien de benen los voor de boekendans “Muziek in de bib”. We vragen aan de leerkrachten om met de klas deze boekendans aan te leren en een filmpje in te sturen.
De leukste inzending wint een bezoek van de boekencaravan op hun eigen speelplaats.

De kinderen van het 3de en 4de leerjaar bieden we het jeugdboekenmaand-spel aan om te spelen in de klas.

De bib nodigt de leerlingen van het 5de leerjaar uit voor de auteurslezing van Nathalie Stroobant op 18 maart. Ze schreef “De bijzondere uitvinding van Boris Bord” en “(W)onderwater”. In haar interactieve lezing verklapt ze hoe je een boek schrijft en wat daar allemaal komt bij kijken. 

Voor de leerlingen van het 6de leerjaar is auteur Frank Pollet te gast in de bib op 17 maart.

Frank Pollet is een prettig gestoorde schrijvende duizendpoot.

“We bieden opnieuw een zeer uitgebreid programma aan om onze jeugd de leesmicrobe mee te geven,” vult een glunderende schepen Heidi Knop nog aan.