Natuurpunt brengt amfibieën veilig naar hun poel

Paddenoverzet actie in Lembergestraat, Hoek ter Hulst en Turkenhoek werd mooi succes

Op zondag 13 maart hebben 82 natuurliefhebbers deelgenomen aan de ‘paddenoverzet’ in de Lembergestraat, Hoek ter Hulst en Turkenhoek. Van een mooi succes gesproken. 955 padden, 163 kikkers en 5 salamanders werden verzameld en veilig overgezet naar hun voortplantingspoel. Echt een lovenswaardig initiatief van Natuurpunt om te zorgen dat kikkers, padden, salamanders niet het slachtoffer worden van het moordend verkeer. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken met groot risico om overreden te worden.
‘Jawadde een padde’ lokte veel geïnteresseerden naar de locaties van de overzet. Verheugend er werden tal van kinderen gespot. Ze vonden de paddenoverzet een leuke activiteit. Jong geleerd, oud gedaan.

Natuurpunt Oosterzele organiseert jaarlijks deze activiteit. ‘De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij amfibieën (padden, kikkers en salamanders) van hun winterverblijfplaats naar de voortplantingspoel trekken (meestal de poel waar ze zelf zijn geboren). Dit in de periode van half februari tot eind maart. Dat doen ze ’s avonds laat en ’s nachts als de weersomstandigheden gunstig zijn (zachte temperaturen (boven 8°C), hoge vochtigheidsgraad en weinig wind)’, legt Carla De Rouck uit. Op drie locaties Lembergestraat, Hoek ter Hulst en Turkenhoek worden schermen geplaatst en emmers ingegraven (in samenwerking met Gemeente Oosterzele en ProNatura). Tijdens de trek botsen de diertjes hierdoor op de schermen en belanden zo in de emmers. Vrijwilligers van Natuurpunt Oosterzele gaan dan elke avond op pad om de diertjes uit de emmers te nemen en veilig in de poelen uit te zetten. Op zondag werden globaal 1.123 amfibieën (955 padden, 163 kikkers,  5 salamanders) veilig overgezet. Een mooi cijfer, maar dat gaat uiteraard nog oplopen want de paddentrek is nog volop bezig. (mvdv, foto’s ddl)