Erik Van Looy geeft het publiek in GC De Kluize een intieme inkijk in zijn leven

‘Verslaafd’, aan cinema en filmsterren

Uitverkocht. In een mum van tijd gingen alle tickets de deur uit. Culturele Kring Land van Rode en het Kluize – team waren in hun nopjes met het mooie succes. Het Gemeenschapscentrum De Kluize zat inderdaad afgeladen vol voor ‘Verslaafd,’ een show waarin Erik Van Looy je een intieme inkijk geeft in zijn rijk gevuld leven. Verslaafd aan cinema en filmsterren. Ook aan cola, garnaalsalade, americain préparé. Iedereen kent Erik Van Looy als presentator van ‘De Slimste Mens ter Wereld’, filmmaker, regisseur, maar we waren echt benieuwd hoe de flamboyante Erik Van Looy in zijn theatershow ‘Verslaafd’ de toer zou opgaan als conferencier. Gedurfd. Gewaagd. Meer dan anderhalf uur de ‘conferencier’ uithangen het is een krachtoer. Duidelijk, hij blijft zich afsloven om het publiek te betrekken in zijn show.  Erik Van Looy, zoals hij is, van het jongetje uit Borgerhout (plat Antwerps) dat van cinema hield tot Hollywoodregisseur. Vertelsels uit zijn eigen leven. Anekdotes en confronterende eerlijkheid. Zuivere slapstickstijl. Humor bovenaan de agenda. De chemie tussen hem en het publiek zit goed. De ingrediënten die van hem een succes maken, zijn in ‘Verslaafd’ grotendeels dezelfde. Plaats voor grappen, vertelsels. In zijn show worden de tussenfilmpjes ingesproken door brullende Alex Agnew.
Nadat hij de rode loper op het podium is opgerend zoekt hij meteen interactie met het publiek. Erik Van Looy vertelt boeiende verhalen vanaf zijn jeugd tot zijn indrukwekkende carrière. Als tiener droomt hij al dat hij ooit naar Hollywood zal trekken. Hij neemt meermaals het publiek op sleeptouw en vertelt honderduit over zijn leven en gebeurtenissen die zijn carrière een beslissende wending hebben gegeven. Veel humor, maar ook soms bittere ernst. Vele beroemde acteurs en actrices hebben zijn pad gekruist. Alles loopt los, wanneer hij een blik filmmateriaal opentrekt. In een film-quiz op de BRT toont hij al op jonge leeftijd zijn reactiesnelheid. Lachen als hij in het door hem opgerichte schooltijdschrift ‘Film – info’ de compilatiefilm beschrijft als ‘copulatiefilm’. Dankzij het tijdschrift kon hij interviews (af en toe stuntelig) en selfies versieren met toenmalige grote sterren uit de filmwereld. Hilariteit, de anekdote hoe hij in het holst van de nacht in een hotelkamer een interview afneemt van de cowboy van ‘The Village People’, die een andere kijk heeft over iemand ‘de kleren van het lijf vragen’. Hij heeft het ook over zijn relatie met Koning Albert, Paola en acteurs Koen De Bouw, Jan Decleir, de chihuahua van Mickey Rourke en het etentje met de vrouw van Tom Cruise.
50 moorden
In zijn studententijd aan het RITCS maakte hij ook al filmpjes waarin duchtig wordt gemoord. Later in ‘Ad fundum’, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Loft’ vallen er moorden. Origineel de vondst van de ‘moordenteller’. Finaal wordt afgeklokt op 50 moorden. Niet altijd glitter en glamour, hij ‘clasht’ serieus met Mickey Rourke. In ‘De Laatste Show’ steekt hij de draak met filmsterren, er is een leuke copulatie te zien, laat staan compilatie. We dachten dat hij gans de avond achter zijn ‘pupiter’ ging blijven staan. Gelukkig niet. Hij komt eindelijk van zijn pupiter, het publiek mag namen roepen van filmsterren. Hij is op nu echt op dreef. Hij zegt of hij ze tof of voos vindt. ‘Conferencier Van Looy  gaat de improvisatie toer op. Het wordt even muisstil in de zaal als hij het heeft over zijn gestrand huwelijk. Zijn Amerikaanse remake van The Loft (wat een flop, pijnlijk de recensies), zijn filmverslaving, zijn voortdurende afwezigheid leidde tot een echtscheiding. Geen ‘hero’. Bloopers uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ fleuren de show op. In ‘Verslaafd’ laat Erik Van Looy in zijn ziel kijken. Een top-show? Neen. Een genietbare en vermakelijke avond? Ja. De theatershow werd met een leuk filmpje (én met de 50 ste moord) afgesloten. ‘Conferencier’ Erik Van Looy kreeg van het publiek in GC De Kluize een hartverwarmend en verdiend applaus. (mvdv, foto’s ddl).