Vandaag in Sint-Barbaracollege Zottegem: tentoonstelling CoBrA-kids – “Kinderen moeten kunst ontmoeten”

Wat is CoBrA ? Je komt er dit weekend alles over te weten in de unieke overzichtstentoonstelling t.g.v. het kunstproject “CoBrA-kids” in de afdeling Trapstraat 26 van het Sint-Barbaracollege in  Zottegem.

“Vanuit het oogpunt dat kinderen kunst moeten ontmoeten én de gelegenheid moeten krijgen om zich creatief te uiten organiseert onze school in campus Trapstraat voor de achtste keer zijn kunstproject”, zegt directeur Marc De Groote. “Het wordt in veel opzichten een uniek evenement. Rode draad is de CoBrA-beweging uit 1948, een groep naoorlogse kunstenaars die onbelemmerd en fantasierijk hun stempel drukten op de moderne kunst met een andere soort van kunst. Het waren artiesten die iets anders wilden maken dan wat ze eerder hadden gezien. Ze wilden af van het idee dat kunst altijd heel goed moet lijken op hoe het in het ‘echt’ ook is. Ze wilden samenwerken met andere kunstenaars en ideeën uitwisselen, vrij en onbelemmerd. Ze lieten zich inspireren door kunst uit verre landen, door kindertekeningen en gevoelens. Ook vonden ze soms dat het materiaal waarmee ze werkten (zoals klei, zand, hout of verf) belangrijker was dan hoe het eruit zou komen te zien. In 1951 viel de groep uiteen. Maar veel kunstenaars bleven samenwerken en anderen vonden hun inspiratie in het werk en de taal van de CoBrA-kunstenaars. Wij presenteren een overzicht van hun werken in “de klas van toen”: een toepasselijk decorum uit de jaren vijftig… We merkten al snel bij de opstart van dit project dat de kunstwerken van de CoBrA-kunstenaars direct tot de verbeelding van onze kinderen spreken. De fantasievolle dieren met menselijke trekjes, de sprookjes en de fabelwerelden. Hun kunst lijkt op kindertekeningen maar, nee hoor, dit is geen kinderwerk! Niet iedereen heeft de inspiratie en fantasie om dit te verzinnen! Of bewijzen onze kinderen het tegendeel? Aan u om te oordelen!”

Praktisch

  • zondag 01.05.2022 van 14 uur tot 17 uur
  • expo 1 & 2 – werkateliers – optreden leerlingen & LiveBand – ARTcafé
  • Campus Trapstraat 26 – Zottegem centrum