Oosterzele fleurt gemeente op met bebloemingswedstrijd

Alle Oosterzelenaars kunnen weer deelnemen aan een bebloemingswedstrijd deze zomer. Daarmee werken ze mee aan de biodiversiteit in hun woonomgeving en aan een bijenvriendelijke gemeente. Er zijn waardevolle Oh-bonnen te winnen. Wie niet wint, krijgt sowieso een geschenk.

Voor de tweede keer organiseert de gemeente Oosterzele een bebloemingswedstrijd. Die bevat drie categorieën: de mooiste siertuin, bebloeming van een gevel of appartement of een aangelegd geveltuintje, en de meest ecologische (natuurlijke) tuin.

Met die wedstrijd zet de gemeente zijn inwoners aan om bloemen te kopen bij de vele bloemenkwekers en -handelaars die Oosterzele rijk is. De prijzen zijn Oh-bonnen waarmee Oosterzele zijn handelaars ook ondersteunt. Er vallen bonnen te winnen van 150, 100, 40, 30 en 20 euro. Wie een juryquotering krijgt maar niet in de prijzen valt, krijgt sowieso een geschenk.

De wedstrijd zorgt er mee voor dat de biodiversiteit in de gemeente vergroot. Meer bloemen zorgen voor een stuifmeelrijke en bijenvriendelijke omgeving, wat belangrijk is voor het in stand houden van het ecologisch systeem. Oosterzele ondertekende al in 2016 het bijencharter. Nadien volgde een bijenplan.
De bebloemingswedstrijd is daar een onderdeel van, net zoals de bijenhal op de site van Groot Bewijk.

Inschrijven voor de bebloemingswedstrijd kan tot en met dinsdag 12 juli 2022. Dat kan digitaal via een formulier op www.oosterzele.be/bloemenwedstrijd of via het inschrijvingsformulier aan de balie van het gemeentehuis of de bibliotheek. Het reglement is te vinden op www.oosterzele.be (zie Nieuwsluik).

De komende zomermaanden gaat de jury de tuinen of gevels van alle deelnemers bekijken en kent een score toe. In september zal een officiële prijsuitreiking plaatsvinden.