Genieten van vuurwerkspektakel

Van de hemel naar het hart

Zondagavond klokslag 22 u 30 startte het vuurwerk op de parking naast het gemeentehuis in Oosterzele. Jarenlang waren de befaamde broers Vangelabbeek uit Lanaken te gast op Sinksenkermis, de corona-pandemie betekende het einde van de vuurwerkspecialisten uit Lanaken. Nieuwkomer, de firma CBF Pyrotechnics uit Geraardsbergen, schoot zich meteen met een genietbaar vuurwerkspektakel het collectieve Oosterzeelse feestgebeuren in. Vanaf de eerste rotjes is het duidelijk dat het publiek een letterlijk en figuurlijk schitterend en spetterend vuurwerk voorgeschoteld zal krijgen. Magistraal.
De vuurwerkfirma van Christophe Byl – die van zijn passie voor het vuurwerk zijn beroep maakte – etaleert vakmanschap. De firma geniet een (inter)nationale reputatie omwille van zijn origineel en artistiek vuurwerk. CBF Pyrotechnics werd al drie maal Belgisch kampioen en won in 2012 goud op het 13 de Internationaal Vuurwerkfestival én op het Jinshan Beach Firework Festival in Shanghai. In het land van hét vuurwerk China, hoofdprijzen in de wacht slepen een heuse krachttoer. Won ook al prijzen op internationale competities in Taiwan, Japan,
Filippijnen en Canada. Het bedrijf – dat sinds 1995 actief is in binnen- en buitenland – beschouwt vuurwerk maken als een kunstvorm en wil het publiek warm maken door de betoverende kracht van vuurwerk. Christophe Byl gebruikt de aller modernste technieken. Een reputatie die hij zondagavond alle eer aandeed met een spectaculair, veelkleurig vuurwerk. Christophe Byl is ook voorzitter van de Belgische Vuurwerkberoepsfederatie BelPyro vzw.
In het zwerk ontspon zich een vuurwerkspektakel van spetterende lichtfonteinen, heel kleurrijke vuurspuwers en krioelende lichtkronkels. De ene keer
luid knallend, de andere keer bijna geluidloos, alsof onzichtbare reuzenhanden de ontelbare lichtjes hoog in de lucht wierpen. Perfect georkestreerd scheurden de lichtflitsen de duisternis uiteen alsof luchtjagers uit intergalactische werelden elkaar bekampten met hun supersonisch geschut. Waarop de magie van het moment uiteen knalde. Na twintig minuten – met een heel harde knal – stierf het feeërieke spektakel.  De vuurwerkmaker uit Geraardsbergen zette een meesterlijke vuurwerkshow neer. Het is fel, het overrompelt. Schitterend, verblindend mooi. Het gesis en het gefluit doen de verbeelding op hol slaan. Ook een vleug melancholie is altijd op zijn plaats bij een vuurwerk. Bouquets die ontvlammen, heerlijk om zien. CBS Pyrotechnics maakt vuurwerk dat verrast, verbaast,…Pure poëzie in een rijk kleurenpallet. Geen Sinksenkermis zonder vuurwerk. Al decennia lang prijkt het vuurwerk gelukkig op de affiches van de Sinksenkermis. Het Sinksencomité is het gemeentebestuur dankbaar dat een pak euro’s uittrekt voor het vuurwerk. De parking naast het gemeentehuis werd de nieuwe afsteekplaats voor het vuurwerk. Een ideale plek zo leek, het publiek kon veel beter toekijken. Het vuurwerk blijft een heuse publiekstrekker. (mvdv, foto’s ddl).