Onthulling ijzeren long door burgemeester Stefaan Devleeschouwer in Brakel

Het Gemeentelijk Medisch- Historisch Museum Hieremias Triverius Brachelius van Brakel kreeg een  ijzeren long in bruikleen van dokter Bruno De Turck uit Erpe-Mere. In de jaren 1950 geraakten heel wat kinderen en volwassenen besmet met het poliomyelitisvirus, een zenuwinfectie die spierverlamming veroorzaakt. Wanneer de borstspieren getroffen werden, konden de patiënten enkel overleven in een ijzeren long of een variante ervan. Dankzij de vaccinatie tegen polio, de enige die nog steeds verplicht is bij kinderen, zijn dergelijke toestellen museumstukken geworden. Het is een belangrijke aanwinst in een tijd dat vaccinatie meer en meer in vraag wordt gesteld. Het kan de educatieve rol van het museum, naar jongeren en studenten toe, versterken.