Nieuwbouwwoningen klaar in wijk Overpoort voor ellenlange wachtlijst

Goeferdinge. Dinsdag 12 juli worden 43 nieuwbouwwoningen gelegen in wijk Overpoort in Goeferdinge opgeleverd. ‘De laatste fase van dit project dat zorgt voor een betaalbare en kwaliteitsvolle thuis voor 108 gezinnen’, aldus Mieke Dobbenie van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek.

Lange wachtlijst
De wachtlijst in Geraardsbergen spreekt voor zich want zoals in vele andere steden en gemeenten in het werkingsgebied van Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek heeft ook Geraardsbergen een lange wachttijd. 1.835 mensen wachten al jaren om in Geraardsbergen of deelgemeenten een betaalbare thuis te vinden. Meer nog, 628 van deze kandidaat-huurders wonen op dit moment al in Geraardsbergen en willen er graag blijven wonen. ‘Met de oplevering van dit project wordt dat voor 25 kandidaten binnenkort ook werkelijkheid. Zij worden weldra uitgenodigd om naar de nieuwbouwwoningen te gaan kijken en er eentje te huren. Wie dat zijn, wordt bepaald door hun plaats op de wachtlijst. Hierbij spelen de inschrijvingsdatum maar ook leeftijd en het feit of ze al dan niet al in Geraardsbergen wonen een belangrijke rol. Ook 47 kandidaat-kopers krijgen nu de kans om één van de 18 koopwoningen in het landelijke Goeferdinge aan te kopen. Hiervoor kunnen ze eventueel ook een lening afsluiten bij SHM Denderstreek’, vult Mieke Dobbenie aan.

Nieuwe bouwprojecten nodig
De bovenstaande cijfers maken het tekort aan kwalitatieve en betaalbare woningen pijnlijk duidelijk. En dus blijven nieuwe bouwprojecten noodzakelijk om dat aanbod te verhogen. Met de oplevering van dit project van 25 huurwoningen en 18 koopwoningen draagt SHM Denderstreek bij aan het Bindend Sociaal Objectief (BSO) waar Geraardsbergen van overheidswege tegen 2025 moet aan voldoen. Maar dan nog  zal dit niet volstaan om aan de hoge vraag tegemoet te komen.

Huren, kopen, lenen
De huurwoningen zijn instapklaar en energiezuinig. Regenwater wordt maximaal gerecupereerd en er werden ook zonnepanelen geplaatst. Ze beschikken allemaal over twee slaapkamers. De koopwoningen hebben 3 à 4 slaapkamers. De koper kan de woning binnenin naar eigen smaak afwerken: deuren, vloeren, betegeling en keuken zijn nog zelf te voorzien. Een basis badkamer en toiletten zijn wel aanwezig. Ook beschikt elke koopwoning over een garage en een omheinde tuin met tuinberging.

‘Momenteel zijn de omgevingswerken nog volop aan de gang en we verwachten dat de eerste bewoners vanaf 1 oktober hun intrek zullen kunnen nemen in hun nieuwe thuis in het landelijke Goeferdinge’, besluit Mieke Dobbenie.

Voor meer info: www.shm-denderstreek.be

Julien Borremans