© Meto-Be.net / Facebook Weerstation Vlaamse Ardennen - Erwetegem & D'Hoppe

Vlaamse Ardennen op eerste rij voor hoogste maxima

“Wie het huis nog eens natuurlijk wil afkoelen, het is NU het moment”, laat men vanuit het Weerstation Vlaamse Ardennen – Erwetegem & D’Hoppe weten. 

“Behoorlijk fris, en in de valleien zelfs gewoon koud vanochtend. Brakel momenteel iets boven de 5°C, met een minima van 5,1°C. De hogere heuvelruggen zitten momenteel rond de 11 à 12°C. In de loop van de dag stijgen we al naar 28°C, wat voor veel mensen ideaal zomerweer is. Maar dan…Maandag komt in sneltempo snoeihete lucht aan vanuit het zuidwesten. Dwz dat onze Vlaamse Ardennen en West-Vlaanderen op de eerste rij zitten voor de hoogste maxima. Maandag klimmen we, vaak met zonnige momenten, al naar 35-36°C. En dan komt dinsdag… Zonovergoten en de hete lucht bereikt haar hoogtepunt. Het is van ’s ochtends zeer warm. In de loop van de namiddag bereiken we dan maxima tussen de 37 en 39°C, waarbij zelfs een 40 of zeer plaatselijk 41°C niet uit te sluiten valt.”

“Tot 5 jaar geleden had niemand gedacht dat we zo snel richting de 40°C zouden gaan. Eind juli 2019 was het zover. De hoogste temperatuur werd gemeten in Begijnendijk, 41,8°C werd het er. Sinds het begin van de waarnemingen werd het in België NOOIT warmer dan 40°C. 38 en 39°C waren toen al extreme uitschieters…
Nu gaan we dus, 3 jaar later, mogelijk opnieuw boven de 40°C… Dinsdagavond volgen dan mogelijk wat onweerachtige buien, en ook woensdag kan een wat onweerachtige bui vallen. Het wordt dan ook wat dragelijker met maxima rond 27 of 28°C. Later op de week blijft het kwik hangen tussen de 24 en 28°C. Geniet nog van de koelte momenteel! En vergeet niet… De sneeuwvlokken komen er vanzelf wel weer aan…”

Meer info?

Wil je het weer in onze regio volgen vanop de eerste rij? Check dan zeker Weerstation Vlaamse Ardennen – Erwetegem & D’Hoppe