Anny Bert: ImBev

Zo zie je maar, zei de man, en hij wees met de arm gestrekt naar een windstreek waarvoor ikzelf een naam mocht bedenken.

Was dat soms het “zwoorden”, waar er eerder bomen stonden, veel bomen, mooie bomen, oude bomen, 5 a bomen maar die nu als brandhout in de mand naast de open haard van de gemeenteraadsleden op een strenge winter lagen te wachten ?

‘k Zeg het nog : zo zie je maar. Hij sprak luid maar zei toch niet : zo hoor je maar. Had hij in mijn aura dan gezien dat ik heel binnenkort een afspraak had met de oogarts ?

Ik heb het telkens over “de man” want hij had een mooie volle baard hoewel men sedert de deelname van Israël aan het Songfestival met Dana International geen zekerheid meer  heeft.

‘k Zeg het nog eens : zo zie je maar …Ik vond dat zijn scheepsrechten met die 3e keer opgebruikt waren en probeerde voorzichtig, met mijn neus in de richting van zijn vinger, een sober antwoord : “Het Hemelrijk” ???

Omdat ik streng katholiek ben opgevoed, probeer ik altijd eerst in paradijselijke termen en laat me dan zakken via vagevuur naar hel om rampen en onheil te bereiken.

Hij rechtte de arm, plooide hem en bewoog die driehoek in een denigrerend gebaar van : Waar haal je dat nu uit ?

Met minder decibels dan hij vroeg ik stil : Wat moet ik dan zien ? Hij leek bitser te worden, hij zuchtte diep en lang en ik verwachtte  dat hij elk ogenblik met volle vuist naar mij zou uithalen. Maar fistfight was tot dan nog niet opgenomen in de lange lijst van mogelijkheden in de kersverse stadionsite. De fighting, tout court, zou er waarschijnlijk vlugger komen als de bowlingtempel kort, of lang, na 2 ’s nachts de deuren sloot, als de morgen al goed aan het krieken was en de laatste auto’s met gierende banden en Franse nummerplaat de parking verlieten richting Franse grensstreek.

Zo zie je maar, vervolgde de man zijn betoog, dat al die memmers een beetje te vroeg moord en brand hebben geroepen. Ze hebben dat hier echter goed bekeken, vindt hij, want dat moet je precies doen : zorgen dat er verzet is, dat protest groeit, dat er bezwaarschriften worden ingediend, dat kranten en TV over het ongenoegen melden, dat er felle disputen en discussies ontstaan onder de resterende bomen van de vele lanen, want Bevegem heeft niet veel straten, enkel lanen. Vroeger werden die verhitte gesprekken gevoerd in het Parochiehuis, jawel, met hoofdletter of in één van de vele cafés rond de kerk. Nu wordt de Bowling Hall the place to be want, net als de stadionsite gans Bevegem inpalmt en wurgt, zal ook het Engels woorden als fleus en jom en jons en jos en jak en kendoe naar de verdomhoek verwijzen. Oh my God !

Had ik daar voor mij een taalkundige, een dialectoloog, een reïncarnatie van Prof. Taeldeman ?

Een ander pijnpunt, zo zette de gebaarde man zijn boeiende uiteenzetting verder, waren de woningen rond en binnen de stadionsite “die fel in waarde zouden verminderen” riepen ze. Mis !!!

Hij was al een hele poos als met zichzelf een dialoog aan het voeren want plots rukte hij zich om en scheen een beetje verwonderd dat ik nog steeds daar was. En dat ik luisterde. En zweeg.

Waardevermindering, beweerden ze ! Vergeet het ! De nieuwe namen nog niet gezien van de villa’s en de panden hierrond ? Die komen allemaal te koop en met nieuwe namen, eyecatchers,voor Antwerpenaars en Brusselaars, met een maatje meer van kraag, maar ook Hollanders en zelfs Britten en Amerikanen…Of zag je het plakkaat nog niet ImBev, Immobiliën Bevegem ?

Had ik daar voor mij een notaris ?

Noem jij je huis Villa Bowling Ball ? En wat verder Villa La Fontaine, of ken je de fabel niet van de Kikker en de Koe : de  kikker die even groot wil zijn als de koe en zich opblaast en opblaast tot hij uiteenspat , ja toch ? De beste in de rij vind ik wel Villa Pa-Del maar dan enkel geschikt als optrekje voor een ogenschijnlijk hondstrouwe pa die zijn gezin inruilt tegen een del.

En zijn bulderlach maakte hem opeens menselijker.

Zou hij soms een stand-upcomedian zijn die hier inspiratie kwam opdoen?

Hij bekeek me en zei : En nu vraag jij je af hoe ik dat allemaal weet ?

Was hij soms een helderziende ? Een helderhorende ?

Als je 40 jaar in Congo hebt gezeten als missionaris maar ook als leraar, sportcoach, dokter, boer, landmeter, notaris, komiek, burgemeester, advokaat, architect dan moeten ze je hier in Vlaanderen geen foefkes meer wijsmaken. Hier hebben ze hun politiek afgekeken van Afrika ! Wist je dat ? Ik wel…Nog een goeie dag.

Het denkwerk liet hij nu aan mij over.