Politie zal bijzonder streng optreden tegen knalpotterreur en discowagens

'Wie betrapt wordt, riskeert een intrekking van het rijbewijs of een inbeslagname van het voertuig', geeft korpschef Patrice De Mets.  

Geraardsbergen/Lierde. De voorbije zomermaanden stegen niet enkel de temperaturen naar ongekende hoogten. Ook de klachten bij de politie Geraardsbergen/Lierde over straatracers en discowagens waren aanzienlijk. Deze zogenaamde ‘patsers’ verstoren de rust met hun brullende uitlaten en loeiharde muziek. De politie wil dit storend machogedrag een halt toeroepen en gaat nog strenger optreden. ‘Wie betrapt wordt, riskeert een intrekking van het rijbewijs of een inbeslagname van het voertuig‘, geeft korpschef Patrice De Mets.

Extra hard optrekken of remmen, met veel te luide uitlaat of muziek door de straat rijden, onnodig claxonneren… het zijn slechts een aantal voorbeelden van onverantwoord rijgedrag. Deze chauffeurs willen opvallen en hun showgedrag gebeurt dus voornamelijk op plaatsen met veel toeschouwers zoals de markt of het centrum. Het zorgt niet enkel voor overlast, door de loeiharde muziek horen ze aan het stuur niets meer van het omgevingsverkeer waardoor ook de verkeersveiligheid in het gedrang komt‘, meent korpschef Patrice De Mets.

In strijd met wegcode én politiereglement
Bestuurders die dergelijke rijstijl hanteren, zijn niet alleen in overtreding met de verkeersreglementering. Ook in het algemeen politiereglement (Geraardsbergen/Lierde) zijn er een aantal artikelen die duidelijk stellen dat dit verboden is (Afdeling 8 – Geluidshinder):

‘Dit patsergedrag is een grote bron van ergernis bij heel wat inwoners. Het woord ‘knalpotterreur’ is niet overdreven. Wanneer je als burger zowel overdag als ’s nachts geconfronteerd wordt met voortdurende herrie door wagens die door jouw straat racen en chauffeurs die de muziek zo luid zetten dat je ramen trillen, heb je daar op den duur schoon genoeg van. Ik heb de politie dan ook opgedragen om nóg strenger te controleren op dit soort verkeersoverlast!’ aldus burgemeester Guido De Padt (Open Vld). Burgemeester Jurgen Soetens van Lierde is het daar volmondig mee eens.

Twaalf processen-verbaal en één voertuig in beslag genomen
Dat politie Geraardsbergen/Lierde in het verleden al gericht heeft gecontroleerd op patsergedrag, komt duidelijk naar voor in de cijfers. Van midden 2021 tot midden 2022 werden 12 processen-verbaal m.b.t. knalpotterreur en boomcars opgemaakt. Eén voertuig werd ook effectief in beslag genomen na contactname met het parket.

‘Aangezien verkeersveiligheid én de bestrijding van overlast in het verkeer één van de strategische doelstellingen is binnen ons Zonaal Veiligheidsplan, zullen we ook in de toekomst sterk inzetten op doorgedreven controles om dit gedrag een halt toe te roepen. Zo zullen we wekelijks anonieme HIT-ploegen laten patrouilleren met ons ANPR-voertuig (Automatische Nummerplaatherkenning). Verder zullen ook onze motards en verkeersdienst extra worden ingezet. Dit alles om bestuurders – die door de straten razen met veel kabaal – op heterdaad te betrappen én te verbaliseren’, stelt korpschef De Mets kordaat.

Bezint eer ge begint: zware sancties
Vaak blijken chauffeurs die willen opvallen met hun ‘showwagen’ onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur te zitten. Daarenboven hebben ze meestal nog heel wat andere inbreuken op hun kerfstok wanneer ze worden gecontroleerd (geen verzekering/keuring, negeren rood licht,…). Op dat moment wordt er contact opgenomen met het parket, met een inbeslagname van het voertuig of een intrekking van het rijbewijs als gevolg. Ook kunnen deze voertuigen opnieuw naar de technische keuring gestuurd worden.

Julien Borremans