Melle, De Parkschool is officieel geopend door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Onder het toeziend oog van Minister Ben Weyts werd in de gemeente Melle de gemeenteschool officieel geopend. De nieuwe Parkschool in Melle is maandagavond officieel geopend. Kleuters en leerlingen van het lager onderwijs volgen er al enkele maanden les en de eerste ervaringen zijn zeer positief. Het is een multifunctionele nieuwbouw geworden die voldoende ruimte biedt voor school en naschoolse sport- en culturele activiteiten. Het aangrenzende buurtpark vormt bovendien een groene troef om de connectie met leerlingen, ouders, buurtbewoners en  organisaties te versterken.

 Een nieuwe locatie, een nieuw gebouw

De basisschool langs de N9 was sterk verouderd en voldeed niet meer. De gemeente Melle besliste daarom een nieuwbouw te realiseren op de site ‘Vossenstraat – Beekstraat – Spoorlaan’ en nam het initiatief om deel te nemen aan de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Er volgde een intensief traject van plannen, ontwerpen, overleg en realisatie.

Het winnend architectenbureau TV Petillon Ceuppens, Schenk Hattori & Thomas De Geeter ontwierp een gebouw dat perfect aansloot op de noden en de omgeving. De school is op zo’n manier in het park ingepland, dat er een natuurlijke opdeling tussen het publieke park en de speelplaatsen ontstaat. Door de indeling van de school zijn er zowel extra brede gangen tussen de klassen als maximaal contact met de omgeving. Tegelijk is het op een rationeel grid van kolommen gebouwd dat veelzijdig is ingevuld. Veneco trad op als projectregisseur en zorgde voor de afstemming van het proces, de timing en het budget van de diverse studieopdrachten en uitvoering.

Parkschool in een groene oase
De nieuwe school bevindt zich in een groene oase. En dit dankzij de subsidies ‘Natuur in je buurt 2020’ van het Agentschap Natuur en Bos en ‘Platteland Plus 2020’ van de Vlaamse Landmaatschappij en de Provincie Oost-Vlaanderen.
Voor de inrichting van het buurtpark organiseerde de gemeente samen met Veneco een buurtparticipatie om zo te komen tot een gedragen visie. Het resultaat is een natuurlijke parkzone met speel- en leernatuur, eetbaar groen, ontmoetingsplekken, ruimte voor sport, ondesteuning van biodiversiteit,…. Het buurtpark met trage verbindingen voor voetgangers en fietsers is een veilige schoolomgeving.

Enkele cijfers, het park is 2.2 ha groot, de school heeft een oppervlakte van 3000 m2, aantal leerlingen 350 en een turnhal van 700 m2 die ook gebruik word door sportverenigingen.

De werken voor het buurtpark werden aanbesteed en gegund aan de firma Hertsens wegenwerken voor € 862.319,51 incl. BTW waarvan bijna € 200.000 werd gesubsideerd door het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en de provincie Oost-Vlaanderen. Voor de sloop van de bestaande gebouwen en de nieuwbouw van de basisschool en turnhal ontving de gemeente een subsidie van 3.146.426,94 euro van Agion.

Veneco
is een intergemeentelijke vereniging van 21 gemeenten rond Gent: Aalter, Assenede, De Pinte Destelbergen, Deinze, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Kruisem, Lochristi, Lievegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Oosterzele, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Naast de kerntaken inzake gemeentelijke dienstverlening gaat Veneco uit van nieuwe noden van de gemeentebesturen door intergemeentelijke samenwerking te stimuleren en het opzetten van een regionale werking. Veneco bevordert de samenwerking tussen haar vennoten en realiseert projecten van gemeentelijk belang zoals het aanleggen van en de reconversie van bestaande bedrijventerreinen, het oprichten van bedrijfsverzamelgebouwen, het realiseren van woningprojecten of herbestemmingsprojecten.