© Archeocentrum Velzeke

Open Monumentenweekend in Archeocentrum Velzeke

Na twee jaar corona-pauze is het Archeocentrum Velzeke op zaterdag 10 september van 13 tot 18 uur en op zondag 11 september van 10 tot 18 uur opnieuw plaats van afspraak voor een Open Monumentenweekend waarvan deze editie gekoppeld wordt aan de expo ‘Over vliegen, vallen en… opgraven’, een tijdelijke tentoonstelling over luchtvaartarcheologie in Vlaanderen die de bezoeker terugvoert tot de Eerste Wereldoorlog. Midden een decor van zwaar afweergeschut en historische kanonnen, unieke motorfietsen en zelfs een replica van een jachtvliegtuig zullen zowel Belgische als Franse, Britse en Duitse soldaten en piloten (re-enactors) uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog getuigen over hun leven in de loopgraven en over hun vliegervaringen boven het westelijk front.

Zeker niet te missen is (enkel) op zondag om 15 uur de fly-over van de stuntpiloten Peter Pan en Choco die met hun Pitts Special-vliegtuigen ontzagwekkende figuren in de lucht trekken. Luchtacrobatiek op zijn best, kippenvel gegarandeerd. Verder zijn er (voor de kinderen) workshops waar men de vliegtuigen uit de expo in Lego kan nabouwen of zich in een historische figuur laten omkleden. Tot slot kan men Romeinen ontmoeten en een woordje uitleg van de archeologen krijgen bij live opgravingen of een rondleiding doorheen de vaste tentoonstelling in het museum volgen. De toegang tot het Open Monumentenweekend in het Archeocentrum Velzeke aan de Doolbosweg is gratis. Overigens ook de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en… opgraven!’ kan bij deze gelegenheid gratis met of zonder gids bezocht worden.

Vestigen we ook nog de aandacht op volgende speciale verkeersmaatregelen naar aanleiding van deze activiteiten in en rond het museum: op zaterdag 10 september vanaf 11 uur en op zondag 12 september vanaf 8 uur (telkens tot 20 uur) zal in de Doolbosweg een parkeerverbod gelden en zal de toegang in beide richtingen verboden zijn, uitgezonderd voor voetgangers en fietsers.