Groen over parkeerbeleid in Zottegem: “Het stadsbestuur kiest voor de gemakkelijkste optie: een repressieve aanpak”

Groen Zottegem stelt zich vragen bij het nieuwe parkeerbeleid van de stad Zottegem. “Ad hoc maatregelen leiden tot frustraties”

“De Zottegemse sociale media staan bol van de reacties naar aanleiding van het verder uitbreiden van het betalend parkeren; een maatregel van het stadsbestuur om hierdoor zoekende parkeerders te ontmoedigen. Het zal niemand verbazen dat de hoofdtoon in dit debat negatief is omdat er geen lijn in de nieuwe regels zit. Het stadsbestuur kiest hier voor de gemakkelijkste optie: een “repressieve” aanpak met verdere uitrol van de zone betalend parkeren. Enige tijd geleden maakten zij het bovendien mogelijk om een tweede bewonerskaart goedkoop te verkrijgen. Geen wonder dat het centrum vol staat en er veel zoekend verkeer is”, zeggen Groen-raadsleden Heidi Schuddinck en Ben Boone.

“Alweer laat men de kans liggen om een doordacht en lange termijn parkeerbeleid uit te werken. Al jaren vragen wij om een beleid waarbij verschillende tarieven centraal staan als één van de mogelijke verbeteringen en een sleutel tot vrije parkeerplaatsen voor bijvoorbeeld de klanten van de middenstand: centrumstraten bovengronds iets duurder, grotere parkings aan de ‘rand’ goedkoper. “En optimalisatie van de ondergrondse parking helpt ook. Zo hebben we vorig jaar nog voorgesteld om het eerste uur ondergronds parkeren gratis te maken. De ondergrondse parking kost de stad een bom geld en staat meer leeg dan vol. Een goed parkeerbeleid leidt tot beschikbare plaatsen voor iedereen en lokt mensen naar de stad in plaats van ze verder weg te duwen. Onze middenstand en horeca kan ‘post-corona’ best extra klanten gebruiken. Goed parkeermanagement is een must in tijden waar ruimte kostbaar is en volop ingezet dient te worden op leefbaarheid.”

Lees ook

Vanaf maandag 5 september in centrum Zottegem: uitbreiding betalend parkeren

Meer betalend én meer gratis parkeren in Zottegem

Zottegem: 7 parkeerautomaten op een andere plaats