Bijzondere expo van Luc Standaert in eigen atelier

Na Bazel, Berlijn, Firenze, Lille, London, New York, Parijs,...nu in Balegem

Een absolute aanrader. Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober kan je in Balegem, Krekelberg 19, een bijzondere tententoonstelling gaan bekijken van kunstenaar Luc Standaert. Hij exposeert in zijn eigen atelier. Je kan er terecht op zaterdag 1 oktober van 14 u tot 18 u en op zondag 2 oktober van 11 u tot 18 u. Mis deze unieke expo niet. Luc Standaert heeft een internationale faam opgebouwd. Lovende recensies. Na Basel, Berlijn, Firenze, Lille, London, New York, Parijs,…stelt veelzijdig kunstenaar Luc Standaert tentoon in zijn bloedeigen Balegem, all of the places.

Hij volgde een artistieke opleiding aan het Gentse Sint-Lucas-instituut, met als specialisatie scenografie (Monumentale Kunsten).  Hij kreeg er  van o.m. Erik Boone, Jean-Pierre Maes en de Roemeen Andreï Ivaneanu.  Nadien volgde een grillig artistiek parcours: van scenograaf over artist manager naar muziekuitgever en nu kunstschilder, zij het multidisciplinair. Zowel als scenograaf-regisseur dan als muziekuitgever is en was hij zowel nationaal als internationaal reeds zeer actief en succesvol.

Creatieve duizendpoot

Sinds een tiental jaren is hij actief als tekenaar, schilder en soms etser.  Sinds 2006 waagt hij zich eveneens aan omvangrijkere installaties en andere multidisciplinaire kunstvormen. Thematisch is in zijn vroege werk een zeer eigen kleurgebruik opvallend, en dit intense kleurgebruik zet zich ook vaak door in het recente werk. Ter plaatse gemaakte schetsen, het eigen fotoarchief en ander visueel materiaal vormen vaak de basisbronnen.

Zijn werk poogt de eenheid te vatten tussen de mens en de hem omringende ruimte en bevat vaak een kritische benadering van de condition humaine.  Zijn recenter werk handelt o.m. rond menselijke vrijheid (of het ontbreken eraan).

In 2011 verscheen zijn eerste kunstboek “Destination Unknown” (uitgeverij Kramat), een voorbode van zijn selectie voor de Biënnale 2011 in Firenze (Italië).

Hij was ook de drijvende kracht achter het Artua-project (Snoeck Publishers), waaraan tal van bekende namen meewerkten, waaronder ook Europees president Herman van Rompuy.

Luc stelde reeds tentoon in o.m. Basel, Berlijn, Brussel, Firenze, Lille, New York en Parijs.

De New Yorkse kunstcriticus John Austin schreef over Luc’s werken: “De schilderijen van Luc Standaert komen bijna uitzinnig op u af.  Ze ranselen u als het ware af, of palmen u in, en na verloop van tijd gaat zelfs een jachtig, onrustig en ongemakkelijk aanvoelend iets zich verspreiden over het werk.  Dit is het resultaat van de picturale intelligentie van de kunstenaar, die de waarde herkent van de ruimtelijke en tijdelijke gecompliceerdheid.” (…)

“Werken zoals Human Factor, Identity, Fata Morgana, Determination, schijnen te suggereren dat er een bovenaardse wereld bestaat die niet enkel co-existeert met die van het empirisme en intellectualisme,  maar evenzeer onderbouwd is door de dagelijkse realiteit.” We mogen best wel fier zijn op dit kunstenaarstalent  van eigen bodem. Een beetje chauvinisme mag.  Van Luc Standaert hebben we het laatste nog niet gezien noch gehoord. Info: Luc Standaert, 0497 / 52 71 88.   (mvdv, foto’s ls, ddl)